Veel mensen met dementie constant hulp nodig

Als echtgenoot en mantelzorger van een patiënt met LewyBody- dementie én parkinson moet Jan Verkerk uit IJsselstein van het hart dat dementierapporteur Tamara van Ark het wel heel rooskleurig voorstelt, reageert hij in AD’s ‘brief van de dag’.

Van Ark heeft het onder meer over dementen die (zelfstandig) winkelen, die uitgebreid zelf vertellen over hun aandoening. Verkerk schrijft in het AD: “Mijn echtgenote kan bijvoorbeeld geen telefoon meer bedienen, ook het aanzetten van een tv of bediening van de wasmachine geeft problemen, evenals het vinden van de weg in haar eigen huis, waar zij al vijftig jaar woont. Ook wordt gesuggereerd dat sociale plekken op ‘rollatorafstand’ als haarlemmerolie kunnen werken. Hoe komt die demente persoon daar? Zelfstandig?”

Simpeler? Ja, ammehoela!

Ook de inzet van een casemanager zou kostenverlagend werken. De primaire taak van een casemanager is vooral de weg wijzen en vinden in het woud van regels dat op mensen afkomt, aldus Verkerk in het AD. “Veel demente mensen hebben constant professionele hulp nodig én in het uiterste geval zelfs nagenoeg een-op-een. Mede door beperking van bezuinigingen kan men in verpleeghuizen de norm handhaven van twee verzorgenden op acht bewoners, aldus Verkerk.”Maar of die norm wordt gehaald is ook zeer de vraag. Hulp bij dementie kan simpeler dan gedacht? Ja, ammehoela!”