Zelf bepalen of ik stop met werken of niet

“Nooit gedacht dat de gepensioneerden nog eens als een bedreigende doelgroep zouden worden aangemerkt. Begint het grijze goud toch warempel elkaar de arbeidsmarkt uit te concurreren.”

Dat schrijft AD-columnist Anne-Marije naar aanleiding van de kritiek van CNV-voorzitter Fortuin op de overheidscampagne die gepensioneerden moet stimuleren om door te werken, kan rekenen op kritiek van de vakbondsvoorzitter. Volgens Fortuin verdrukt deze campagne de groep 55-plussers, die zo’n 25 procent duurder is om aan te nemen dan een gepensioneerde, doordat er geen sociale premies en pensioen meer hoeven te worden betaald.

Baan nodig, zo simpel is het

De columnist laat het in het AD twee werkende gepensioneerden aan het woord. “Het is te kort door de bocht om te veronderstellen dat gepensioneerden niet meer hoeven te werken”, vertelt Mark (71), die volop aan het solliciteren is. “Samen met mijn ex-vrouw runde ik een restaurant. Toen we gingen scheiden, verloor ik een groot deel van mijn vermogen. In diezelfde periode zat de zaak dicht door de coronamaatregelen en zag ik het laatste beetje pensioen dat ik had opgebouwd verdampen. Ik heb alleen nog AOW. Ik had verwacht nu wel zo’n beetje te kunnen rentenieren, maar het is anders gelopen. Ik heb een baan nodig. Zo simpel is het.”

Waarom aan leeftijd gekoppeld?

Officemanager Lia (69) is het beu om een gepensioneerde te worden genoemd. “Mag ik misschien zelf bepalen of ik stop met werken of niet? Waarom wordt stoppen met werken aan een leeftijd gekoppeld? Mijn neef van 22 is helemaal geobsedeerd door de Fire-beweging (Financial Independent Retire Early). Hij doet er alles aan om zo jong mogelijk met pensioen te kunnen gaan.”

Andere factoren

Buckens beschrijft dat 55-plussers die langdurig werkloos zijn, zo’n 56.000 mensen, niet moeilijker een nieuwe baan vinden vanwege hun leeftijd, maar vanwege een aantal andere factoren. Zij pleit voor een arbeidsmarkt waarin het loont om te werken, zodat het überhaupt mogelijk is om nog wat te sparen voor de oude dag.