Senioren Journaal van maandag 23 november

Waar word ik oud?

Met het verdwijnen van de meeste verzorgingshuizen, is er een gat ontstaan. De particuliere, vaak duurdere, woonvormen voor ouderen zijn in opkomst. Is dat erg? Niet per se, schrijft Trouw: verschillen waren er sowieso al. Wat zou u wensen van een woonvorm voor ouderen, voor uzelf of een familielid? De krant roept lezers op te reageren en publiceert een selectie van een fotograaf die het hele scala in beeld brengt: van regulier tot superchic.

Strijd tussen familie en arts

Huisarts Jaap Schuurmans was er al bang voor: de regels voor euthanasie bij dementie worden verruimd. ‘De druk op artsen neemt toe’, zegt hij in een interview in het Nederlands Dagblad over de nieuwe richtlijn. ‘Er zal strijd ontstaan tussen artsen en families over de inhoud van een wilsverklaring. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat huisartsen en artsen ouderenzorg steeds meer onder druk staan om mee te werken aan euthanasie.’

‘Goud en levendig’ samen wonen

In Delft bouwt Vidomes 91 sociale huurwoningen. Alle woningen worden levensloopbestendig. Het gaat om een woonvorm waar jong en oud, vitaal en kwetsbaar, gezinnen en alleenstaanden met elkaar wonen en naar elkaar omkijken. Ook mensen met een lichte zorgbehoefte kunnen hier terecht, met ondersteuning nabij in de wijk, aldus de woningcorporatie, de hierbij samenwerkt met zorgorganisatie Pieter van Foreest en de gemeente.

Operatie vaccinatie in volle gang

Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin tegen het coronavirus is, zal dit volgens het kabinet snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking. Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden als eerste gevaccineerd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad.

‘Goed gesprek over laatste levensfase loont’

Gesprekken over wat bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen nog willen of nodig hebben in hun laatste levensfase dragen bij aan kortere ziekenhuisopnames, zo blijkt uit een analyse van deze opnames. Ook leiden deze gesprekken volgens direct betrokken verpleegkundigen tot een hogere kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Dit blijkt volgens Radboudumc uit het proefschrift van gezondheidswetenschapper en medisch ethicus Anne Wichmann.

‘Thuishuis het beste van twee werelden’

Over een paar maanden gaat het Thuishuis in Winkel open: een woonvorm voor alleenstaande zestigplussers ‘met behoud van privacy de charme ervaren van elkaars aanwezigheid’. De eerste drie bewoners zijn bekend, meldt de Wooncompagnie.  Uitgangspunt is dat de bewoners naar elkaar omzien, zich bereid tonen acht uur per maand iets sociaals te doen. ‘Je hebt je privé en de gezelligheid van elkaar. Het is het beste van twee werelden’, zegt een van de toekomstige bewoners.

Voorrang ten faveure van kleinkinderen

“Wij (echtpaar, 80-plus) willen graag onze prioriteit afstaan aan het onderwijzend personeel ten faveure van onze kleinkinderen”, aldus een brief in Trouw over het coronavaccin. “Wij hebben al een saai half jaar achter de rug zonder musea, schouwburgen, concerten en vrijwilligerswerk en dat houden we nog wel een paar maanden extra vol.”

Pensioenactie met rolstoel en rollator?

“Sinds 2004 ben ik met pensioen, en in alle voorbije jaren is dat pensioen maar één keer geïndexeerd”, schrijft een Volkskrant-lezer. “Mocht dat voor volgend jaar maart niet voor de tweede keer gebeurd zijn, dan ga ik nooit meer stemmen.” Oproep van deze gepensioneerde: “Alle plussers op dezelfde dag met rolstoel of rollator met de trein naar Den Haag. Als op alle stations tientallen rolstoelers op de trein willen, dan ontstaan er vertragingen. Gans het raderwerk staat stil omdat onze broze arm dat wil.”

Miss Leyden Academy (81) houdt volle agenda

Margreet Frederiks (81) is sinds een week het nieuwe boegbeeld van Leyden Academy, een organisatie die helpt de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Een jaar lang staat haar portret op de website en sociale mediakanalen van het kennisinstituut. Ze won de ‘missverkiezing’ vanwege haar ‘sprankelende, ondeugende uiterlijk’. Het Leidsch Dagblad portretteert haar als toonbeeld van vitaliteit. In coronatijd mist ze het uitgaan (zoals het wekelijkse salsa dansen) heel erg, maar ze houdt een volle agenda.

‘Ouderen niet genoeg op waarde geschat’

Bewustwording van de waarde van ouderen is hard nodig, zegt Coen van den Heuvel, belangenbehartiger van Friese ouderen in de landelijke Raad van Ouderen en voorzitter van de Stichting Friese Ouderenbonden, in het Friesch Dagblad over de publiekscampagne ‘De Waarde van Ouder Worden. “In de coronadiscussie zag je dat het een maatschappelijk geaccepteerd idee was om ouderen op te hokken. Ik chargeer nu, maar ik heb niemand gehoord die zei: deze discussie is amoreel.”