Waar word ik oud?

Met het verdwijnen van de meeste verzorgingshuizen, is er een gat ontstaan. De particuliere, vaak duurdere, woonvormen voor ouderen zijn in opkomst. Is dat erg? Niet per se, schrijft Trouw: verschillen waren er sowieso al. Wat zou u wensen van een woonvorm voor ouderen, voor uzelf of een familielid? De krant roept lezers op te reageren.

De een woont zijn leven lang in een volksbuurt, de ander in een villa in het groen; dat er ook voor zorgbehoevende ouderen dergelijke verschillen in leefomstandigheden zijn, hoeft volgens Trouw geen probleem te zijn. Zolang de basiszorg maar goed is. En: ook de reguliere ouderenzorg staat niet stil, de grenzen met particuliere instellingen vervagen. Zo zijn ook gewone verpleeghuizen bezig met kleinschalige leefgroepen.

Van regulier tot superchic

Documentair fotograaf Romi Tweebeeke bracht het hele scala de afgelopen drie jaar in beeld. In een langlopend project bezocht ze dertien verschillende woonzorgvoorzieningen voor ouderen, van regulier tot superchic. Ze verbleef er telkens een volledig etmaal, ze sliep in logeerkamers, op de gang of in de vergaderruimte, ze draaide nachtdiensten mee, ze bracht mensen naar het toilet. De meeste foto’s nam ze op gesloten afdelingen voor mensen met dementie. Vier van de plekken die ze bezocht publiceerde Trouw zaterdag.