Senioren Journaal van woensdag 22 februari

Beschrijf je slechtste dag

Herindicatie huishoudelijke hulp zorgt voor veel onzekerheid en onduidelijkheid bij senioren, aldus FNV Senioren. Advies:  Doe je niet beter voor dan je bent, beschrijf je slechtste dag.

Meer winkeldiefstallen, ook door ouderen

Het aantal winkeldiefstallen neemt fors toe. “Het zijn niet alleen jongeren, maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan.”

Patiëntenstop bij 60 procent huisartsen

Meer dan de helft van de Nederlandse huisartspraktijken neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Dit terwijl Nederlanders juist vaker een beroep doen op de huisarts door onder meer de vergrijzing.

Niet zoveel skiërs boven de 65

Op hoge leeftijd op de latten: bij de Oranjes is het traditie, maar verder is het uitzondering. Teken aan de wand: bij Snowworld ben je op je 55ste al welkom in het seniorenklasje.

Wie zorgt er straks voor mij?

Ouder worden zonder kinderen kan twijfels met zich meebrengen zoals: Wie zorgt er straks voor mij? Seaske Bolt legt haar vragen voor in radioprogramma Spraakmakers, in gesprek met hoogleraar Tineke Abma.

We leven toch niet meer in de jaren vijftig?

Woningnood en eenzaamheid zijn groot. Maar samenleven wordt in de huidige bouwplannen moeilijk gemaakt, schrijft historicus en ondernemer Bart Lubbers. “Geef mensen de ruimte om samen te leven.”

Pensioenfondsen presteren ondermaats

Volgens de Pensioenfonds Ranglijst blijken pensioenfondsen al jaren ondermaats te presteren. “Ruim 5,4 miljoen deelnemers zijn hier uiteindelijk de dupe van.”

Niet met onopgemerkte aandoening naar huis

Oudere patiënten die opgenomen worden op de spoedeisende hulp, kunnen ook een geriater aan hun bed krijgen. Om te voorkomen dat ze met onopgemerkte aandoeningen naar huis gestuurd worden.

Bezwarenboek pensioenwet voor Eerste Kamer

Senioren Netwerk Nederland heeft dinsdag bij de Eerste Kamer een ‘bezwarenboek’ aangeboden met zorgen over de Wet toekomst pensioenen. Deze wet wordt de komende maanden behandeld door de Eerste Kamer.

Ouderen centraal in lokaal hitteplan

“We krijgen niet alleen vaker perioden van extreme hitte, we hebben straks ook meer potentieel kwetsbare ouderen die er last van kunnen hebben.” De gemeente Houten presenteert een lokaal hitteplan.

Geen lagere AOW meer

Wie te weinig AOW-premie betaalt wordt later niet meer levenslang gekort op de AOW-uitkering. Premies moeten weliswaar worden betaald, maar minister Carola Schouten wil ook kijken naar de menselijke maat.

Denkt u al na over uw woontoekomst?

Met deze vraag richt de gemeente Houten zich tot inwoners tussen ongeveer 63 jaar en 75 jaar met een huur- of koopwoning. Op 16 maart is er in het gemeentehuis een bijeenkomst ter informatie en inspiratie.