Patiëntenstop bij 60 procent huisartsen

Meer dan de helft van de Nederlandse huisartspraktijken neemt geen nieuwe patiënten meer aan. De afgelopen vijf jaar is het aantal praktijken met een patiëntenstop gestegen van 48 naar 60%, meldt de Telegraaf.  Dit terwijl Nederlanders juist vaker een beroep doen op de huisarts door de vergrijzing, doordat ouderen langer thuis blijven wonen en ook jongeren vaker naar de dokter gaan. Dat staat in het rapport ’De huisartsenmarkt in beeld’ dat ABN Amro vandaag presenteert.

Wachtlijst bij zorgverzekeraar

Hoeveel Nederlanders precies zonder vaste huisarts zitten, wordt nergens bijgehouden, maar ’het zullen er velen zijn’, vermoedt ABN Amro. Alleen degenen die bij hun zorgverzekeraar aan de bel trekken worden door de betreffende verzekeraar in kaart gebracht. Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen wachtlijst. Zo wachten bij Zilveren Kruis op dit moment 550 mensen op een vaste huisarts, bij Menzis 828 en bij CZ 800.

Nieuwe generatie parttime

Bijna 2500 huisartsen (16,5%) zijn nu 60 jaar of ouder. Velen gaan tussen nu en vijf jaar stoppen, aldus het rapport waarover de Telegraaf bericht. “De groep die nu uitstroomt, werkt veelal fulltime. De nieuwe generatie huisartsen wil meestal parttime werken. Er zijn vaak twee artsen nodig om een uitstromende arts te vervangen.”

Praktijkondersteuners

Een deel van de oplossing is dat huisartsen in staat worden gesteld om meer werk uit te besteden aan praktijkondersteuners of het werk meer digitaal te doen, schrijft de Telegraaf in een commentaar. Maar de echte oplossing zit in méér huisartsen. Er ligt al langer een advies op tafel om het aantal opleidingsplaatsen te verhogen van 850 naar 1190. “Gezien de acute problemen is het verstandig als de minister niet langer aarzelt maar die verhoging inzet.”