Senioren Journaal van dinsdag 21 maart

Vijfde van babbeltrucs slaagt

Elk jaar stelen oplichters via babbeltrucs voor tientallen miljoenen euro’s, vooral van kwetsbare, oudere mensen. NRC schrijft er vandaag uitvoerig over. De impact op de slachtoffers is groot. “Wilt u de deur opendoen, hou dan de ketting erop.”

Bijscholing 55-plussers blijft achter

De arbeidsmarkt is krap en we werken langer door. Maar het aantal oudere werknemers dat bijleert neemt af. “Werkgevers denken toch vooral aan winst op de koet termijn.”

Leren leven met ongemak, weerbaarder worden

“In de zorg alles blijven doen wat we doen, dat kán niet meer”, zegt de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit bij haar afscheid. “Voor steunkousen aantrekken komt straks niemand meer.”

Zelfredzaamheid niet zo makkelijk

Zelfredzaamheid, ook wel reablement genoemd, is in opkomst in de ouderenzorg. Als ouderen onafhankelijker worden van zorg, is het idee, is dat zowel voor hen als voor de zorgsector beter. Maar die omslag blijkt nog niet zo makkelijk.

Mobiliteit voor elke levensfase

Een van de grootste autobedrijven van Nederland neemt een belang in Mango Mobility (scootmobielen, driewielfietsen, rolstoelen en rollators). Mango wil het  ‘meest gewaardeerde mobiliteitsbedrijf voor senioren’ worden.

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeraars

Hoe fit je ook bent, boven een bepaalde leeftijd krijg je bij bepaalde verzekeraars geen autoverzekering meer. Waarom mogen verzekeraars een hele leeftijdsgroep over één kam scheren? Radar zocht het uit.

Heupoperaties vaak levensgevaarlijk

Een heupfractuur is levensgevaarlijk voor een kwetsbare oudere. Daarom moet niet iedereen automatisch aan een kapotte heup geopereerd worden, zegt een Utrechtse chirurg.

Toch borreltje in Rotterdam

De alcoholban in recreatieruimten van seniorencomplexen van een Rotterdamse corporatie wordt versoepeld. Het stadsbestuur heeft aandacht gevraagd voor de wens van ouderen om een wat minder rigide handelswijze.

Crimineel call center oplichting ouderen

Het was een soort crimineel call center dat de politie afgelopen september aantrof in de Tilburgse woning: Met zeven telefoons en drie operators, alles gericht op het oplichten van kwetsbare ouderen.

Wat doen we met de dood?

Het sterfbed in Nederland is veranderd de afgelopen dertig jaar: er is meer te kiezen dan vroeger. Binnenkort publiceert Trouw de serie ‘Wat doen we met de dood?’. Die beschrijft hoe Nederlanders omgaan met die keuzes, op basis van een opiniepeiling en gesprekken met stervenden en hun naasten.

Ouderenzorg onder grote druk

“De toegankelijkheid van passende zorg voor ouderen staat onder grote druk.”MantelzorgNL en Patiëntenfederatie luiden de noodklok in de aanloop naar het Kamerdebat over Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen.

Wachten in de tuin, huis leeggeroofd

In de coronacrisis staat Alisa N. bij ouderen op de stoep om hun woningen ‘te ontsmetten’. De bewoners moeten op hun balkon of in de tuin wachten. Intussen wordt hun huis leeggeroofd.

Mediterraan eten minder risico op dementie

Ouderen die gezond eten volgens een mediterraan eetpatroon, hebben bijna een kwart minder risico op dementie. Dat blijkt een grote Britse studie.

Grolloo Zorgt wil nu wel eens bouwen

Al bijna vijf jaar zijn vrijwilligers uit Grolloo bezig met plannen voor twaalf levensloopbestendige woningen in de buurt van het dorpshuis. Al een paar jaar wachten ze op groen licht van de gemeente: De woningen zijn hard nodig.

Al kwaaltjes genoeg

Is het nou zo ingewikkeld om de telefonische bereikbaarheid van de huisarts te verbeteren? “Veel senioren willen niet ook nog eens last krijgen van rode vlekken in hun nek bij het idee dat ze hun huisarts alleen nog digitaal kunnen bereiken.”