Mediterraan eten minder risico op dementie

Mensen die een mediterraan eetpatroon aanhouden, krijgen in de loop van negen jaar tot 23 procent minder vaak dementie dan mensen die zich minder goed aan dat gezonde eetpatroon houden. Dat meldt NRC uit een Britse studie.

Die risicovermindering was onafhankelijk van de erfelijke aanleg voor dementie. Het verband rolt uit een grote studie die vorige week is gepubliceerd. Het is een gedegen aanwijzing van het belang van een gezond eetpatroon bij het verkleinen van de kans op dementie.

Veel groenten en fruit

Het mediterrane eetpatroon omvat veel groenten en fruit, volle granen en peulvruchten, voldoende olijfolie, vis en noten, en weinig rood vlees, zuivel en bewerkte etenswaren zoals snoep en bewerkte snacks. Er zijn aanwijzingen dat eten volgens dit eetpatroon cognitieve achteruitgang remt. Maar of het een rol speelt bij het afremmen van de ziekte dementie is nog niet duidelijk, aldus NRC.