Heupoperaties vaak levensgevaarlijk

Heupfractuur? Levensgevaarlijk voor een kwetsbare oudere, zegt de Utrechtse traumachirurg Detlef van der Velde. Daarom moet niet iedereen automatisch aan een kapotte heup geopereerd worden, zegt hij in het AD.

“Van de fitte ouderen is een vijfde een jaar na de operatie overleden. Bij de zeer kwetsbare ouderen die meerdere aandoeningen hebben en vaak in een verpleeghuis wonen is dat zelfs de helft.’’

Vlot herstel beneden 70 jaar

In het ziekenhuis van deze chirurg, van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn,  wandelen jaarlijks zestig à zeventig patiënten vlot na de operatie naar huis. “Maar dat zijn fitte mensen die met de fiets zijn gevallen of zo. En ze zijn in ieder geval jonger dan 70 jaar. Oudere patiënten hebben vaak weken langer nodig om te herstellen en sommige echt kwetsbare senioren redden het helemaal niet.”

Enorm fragiel en op

Kwetsbare ouderen zijn enorm fragiel en soms op. Dan is een heupoperatie volgens Van der Velde echt geen makkie, zegt hij in het AD. “Bovendien ontstaan bij 40 procent van de patiënten, ook de fittere, na de ingreep problemen, zoals een delier, een urineweginfectie of een longontsteking.”

Hoe ethisch is dood-opereren?

Van der Velde: “Is opereren wel in alle gevallen de beste zorg leveren, ook als opa dement is en vel over been? Het medisch protocol zegt: met nog een x-aantal weken levensverwachting krijgt iemand een heupoperatie. Maar hoe ethisch is dat, als de kans groot is dat we de patiënt dood-opereren?”

Grote stappen met pijnstilling

Alternatief is niet opereren, maar wel goede pijnstilling bieden, aldus de Utrechtse chirurg in het AD. “Op dat punt maken we grote stappen.” Dan is er dus sprake van een verdoofde patiënt op leeftijd met een onbehandelde heupfractuur. “Ja, maar de persoon is niet overleden tijdens de operatie, heeft eetlust en leeft zonder pijn. En is daardoor in de gelegenheid om in de laatste levensdagen pratend met familie en vrienden door te brengen.”