Bijscholing 55-plusser blijft achter

Terwijl de overheid benadrukt hoe belangrijk het is om een leven lang te blijven leren, doen steeds minder mensen dat. Met name 55-plussers. Dat meldt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, aldus Trouw.

Dit centrum publiceert elk jaar de AOW-monitor; een onderzoek naar de gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd. In 2016 volgde 15,8 procent van de 56- tot 60-jarigen een cursus of opleiding, in 2020 was dat nog 13,7 procent. Onder 61- tot 65-jarigen ging het om een daling van 12,4 naar 11,4 procent.

Winst op korte termijn

Dat oudere werknemers zich steeds minder laten bijspijkeren, komt doordat werkgevers minder vaak bereid zijn om daarvoor te betalen, zegt Raymond Montizaan, hoofddocent bij Roa en Maastricht University, in Trouw. “Werkgevers denken toch vooral aan de winst op de korte termijn, ze zitten op de centen”, zegt hij.

Langetermijndenken nodig

Investeren in mensen door trainingen en cursussen aan te bieden vergt juist langetermijndenken. Dat kost geld en tijd, gaat hij verder. “En door de krappe arbeidsmarkt vinden veel bedrijven, vooral de wat kleinere, het vervelend als een medewerker er een dag niet is om een cursus te volgen. Iedereen is nu nodig op de werkvloer.”

Waarom cursus voor flexkracht

Wat ook meespeelt is dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler is geworden. “Werkgevers zijn bang dat als ze een flexibele kracht een cursus aanbieden, diegene na afloop bij een ander bedrijf aan de slag gaat”, duidt Montizaan de onderzoeksresultaten in Trouw.