Senioren Journaal van dinsdag 21 februari

Arrangeur voor de juiste zorg

Het ministerie van VWS trekt € 8,9 miljoen uit om mensen te helpen bij het vinden van de juiste zorg. Gemeentelijke zorgadviseurs gaan naast de cliënt staan, zo is de bedoeling.

Wormerland negen keer helpdeskfraude

In Wormerland zijn zeker negen bewoners het slachtoffer geworden van ‘helpdeskfraude’ . Het gaat waarschijnlijk om veel meer dan die negen gevallen, zegt de burgemeester.

Voer een sociale dienstplicht in

De eenzaamheid, het wegkwijnen, de verwaarlozing: Er voltrekt zich een ramp, klinkt het uit de zorg voor mensen met dementie. “We moeten weer een sociale gemeenschap worden.”

Werken aan seniorvriendelijke provincie

Participatieraad Ouderen Overijssel heeft een analyse gepubliceerd voor de verkiezingen voor Provinciale Staten:Werken aan een seniorvriendelijke provincie.

Beschuldigende dwang Amsterdam

Verplicht verhuizen  als de kinderen de deur zijn, zoals de gemeente Amsterdam wil? “Stel je voor: partner verloren, kinderen het huis uit, en dan ook nog buren weg. Menigeen ervaart dit plan als beschuldigende dwang.”

Vooral 50-plussers in pensioenbesturen

De gemiddelde leeftijd van pensioenbestuurders is ver boven de 50. Dit terwijl juist de jongere groep moet uitkijken voor de nadelen van het nieuwe pensioenstelsel.

Briljant Zwolle eigen kunst en creativiteit

Als 65-plussers levenslessen en wijsheden delen met andere generaties en elkaar middels theater, beeldende kunst, muziek en dans. Daar gaat het om bij het project Briljant in Zwolle.

Met leefcirkels geleidelijk van het slot

Het Amsterdamse Cordaan is gestart met Leefcirkels. Hiermee kunnen de gesloten PG-afdelingen geleidelijk van het slot: een nieuwe balans tussen vrijheid en veiligheid.

Meer AOW’ers korting met HaarlemPas

Voor de HaarlemPas is voor AOW’ers het vermogensplafond opgehoogd met € 5000. Dit betekent dat een grotere groep oudere Haarlemmers kan profiteren van de voordelen van de pas.

Ondernemen tegen Eenzaamheid

Achttien sociaal ondernemers nemen deel aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: het gaat niet om het grote geld, maar om de missie. Maar gaandeweg verandert  die missie wel in een heuse organisatie.

Wat doet provinciale politiek voor ouderen?

Donderdag a.s. is er in het Groningse Haren een Politiek Café: Wat doet de provinciale politiek voor ouderen in Haren? Provinciale politici worden ondervraagd over hun visie op Haren.

Ouderen aangenamer en gelukkiger

Over het algemeen zijn oudere mensen wijzer, aangenamer en beter in staat om emoties te reguleren, aldus publicaties over voordelen van de ouderdom. Ouderen blijken gelukkiger dan mensen die tussen en 40 en 60 jaar zijn.