Senioren Journaal van vrijdag 2 juni

Focus op spierkracht, niet op gewicht

Heb je als senior een buikje of wat overtollige kilo’s? Ga dan niet afvallen, adviseert een bewegingswetenschapper. Een hoog BMI kan geen kwaad, als je maar spieren kweekt.

Senioren geweldige zomer bieden

In de gemeente Medemblik worden zomeractiviteiten speciaal voor senioren georganiseerd. “We willen senioren in onze gemeente een geweldige zomer bieden”, zegt de wethouder, “met aansprekende activiteiten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.”

Kun je te laat starten met gehoorapparaat?

Bij het ouder worden neemt het gehoor geleidelijk af. Wat is daarvoor het advies: zo lang mogelijk op eigen kracht horen of niet te lang wachten met een gehoorapparaat?

Gemeente bezuinigt op huishoudelijke hulp

De gemeente Tilburg kort flink op de uitgaven van de Wmo. De gemeente wil dat de mensen zelfredzamer worden en dat leidt tot veel klachten.

Er wordt niet gegokt met je pensioengeld!

“Het is geen gokken! Ik wil dat echt gelijk uit de weg hebben”, zegt minister Carola Schouten op vragen van AD-lezers over de nieuwe pensioenwet.  Inhaalindexatie  is mogelijk, maar vijftien jaar goedmaken wordt waarschijnlijk ingewikkeld.

Beter Laten, Beter Doen

Matjes om doorlekken te voorkomen, urine met een stick controleren, wassen met zeep en water. Verpleegkundigen kunnen dit werk beter achterwege laten. Het scheelt tijd en geld én het is uiteindelijk beter voor de patiënt.

Steeds meer cliëntondersteuning

Steeds meer mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) doen een beroep op cliëntondersteuning. Voor de inkoop van zulke onafhankelijke ondersteuning hebben de zorgkantoren een landelijke inkoopbeleid 2024/2025 opgesteld.

Dementie en stoppen met roken

In 2030 moet de zorg in Nederland volledig rookvrij zijn. Naast medewerkers probeert Amsta ook bewoners te stimuleren om te stoppen met roken. Er worden veelbelovende resultaten gemeld.

Hulp online bankieren komt nu op gang

Een op de zes volwassenen vindt het lastig om digitaal bankzaken te regelen. Banken en maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen. Een proef met informatiepunten wordt uitgebreid.

Prettig wonen en welzijn onder één dak

Het nieuwe woonzorgcentrum Egtherhof in Echt biedt een omgeving waar langdurige zorg voor kwetsbare ouderen volledig is geïntegreerd in de buurt. De focus ligt op prettig wonen en welzijn onder één dak.

Intergenerationele interactie

“Een van de belangrijkste strategieën die we hebben toegepast is het bevorderen van intergenerationele interactie.” Dat meldt de Universiteit Maastricht uit internationale samenwerking om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden.

Samen toegang tot thuiszorg garanderen

In Utrecht sluiten vijf aanbieders van wijkverpleging en zorgverzekeraar Zilveren Kruis een convenant om meer samen te werken. Zo wordt de beschikbare capaciteit zo optimaal mogelijk benut.

Gesprek over levenseinde kan beter

Het gesprek in het verpleeghuis tussen artsen en (naasten van) cliënten over de zorg die cliënten richting hun levenseinde willen krijgen, kan beter. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.