Kun je te laat starten met gehoorapparaat?

Bij het ouder worden neemt het gehoor geleidelijk af. Wat is daarvoor het advies: zo lang mogelijk op eigen kracht horen of niet te lang wachten met een gehoorapparaat? De rubriek Het Consult in dagblad Trouw gaat het na.

Volgens Dennis Kox, KNO-arts van de Vijf Meren Kliniek in het Spaarne Gasthuis in Haarlem, ligt het aan de situatie of het raadzaam is een gehoorapparaat te nemen. “Ga goed na of iemand zelf last heeft van het gehoorverlies of dat het de omgeving is die er last van heeft. Als iemand bijvoorbeeld nog buiten de deur komt en er prima mee kan leven? Is het vooral de omgeving die er last van heeft, bijvoorbeeld de buren die klagen dat de tv te hard staat, dan zijn daarvoor bijvoorbeeld hulpmiddelen als speciale koptelefoons verkrijgbaar bij de hoorwinkel.”

Hoe ouder, hoe minder weerbaar

Kox wijst er in Trouw op dat leeftijd wel degelijk meespeelt in de keuze om een gehoorapparaat aan te schaffen. “Als je zestig bent en je neemt een hoortoestel dan kun je makkelijker omgaan met de techniek dan wanneer je wacht tot je negentigste. Je fijne motoriek wordt gewoon minder naarmate je ouder wordt, waardoor je het toestel minder goed kunt bedienen. Hoe ouder je wordt, hoe minder weerbaar je bent.”

Twee maanden proberen

In Nederland kun je twee maanden kosteloos een hoortoestel proberen. De audicien stelt met een hoortest en een vragenlijst vast in hoeverre je gehoorverlies hebt en geeft een op maat gemaakt advies wat voor hoortoestel passend is, legt de KNO-arts uit.

Ouderdomsdementie

Het gevaar van minder goed horen is dat je afstompt en je geleidelijk gaat afsluiten van de rest van de wereld, waarschuwt Kox in Trouw. “Je merkt bijvoorbeeld eerst dat je het te rumoerig vindt op een verjaardag om mensen te verstaan. Daarna ga je toch niet mee naar dat etentje en daarna sla je misschien het bridgen over. Zo verlies je contact met de buitenwereld en vereenzaam je snel. Onderzoek heeft aangetoond dat je daardoor eerder ouderdomsdementie krijgt.”