Focus op spierkracht, niet op gewicht

Heb je als senior een buikje of wat overtollige kilo’s? Ga dan niet afvallen, adviseert bewegingswetenschapper Roderick Voordouw uit Schagen. Hij zegt in het Noordhollands Dagblad dat we niet zo snel moeten oordelen over overgewicht. Een hoog BMI kan geen kwaad, stelt hij, als je maar spieren kweekt.

Veel 65-plussers krijgen te maken met kwalen als diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Vaak wordt dan gewezen naar het gewicht van de patiënten, de kilo’s moeten eraf. “Maar door afvallen krijg je minder energie binnen en vermindert niet alleen het vetpercentage, maar ook je spierkracht”, vertelt Voordouw. Hij wijst naar nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat niet het BMI (body mass index), maar sterke spieren bepalen of je gezond bent.

Door afvallen minder energie

Roderick Voordouw is bewegingswetenschapper en eigenaar van Fitness-Science en docent inspanningsfysiologie. Hij begeleidt als personal trainer ook ouderen. Maar afvallen staat niet op zijn lijstje, zegt hij in het Noordhollands Dagblad. “Je moet niet afvallen, mensen die afvallen krijgen minder energie binnen. Daardoor vermindert niet alleen het vetpercentage, maar ook je spierkracht.”

Veel misverstanden

“Het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen is groter, zeker bij ouderen die vaak van zichzelf al minder eten. Door tekorten in je lichaam word je zwakker en val je eerder. Of je krijgt botontkalking.” Voordouw ziet dat er veel misverstanden bestaan over een gezond leven, zegt hij in het Noordhollands Dagblad: “Veel ouderen denken dat elke dag een stuk wandelen voldoende is. Maar je moet juist focussen op spierkracht, anders takel je langzaam af.”

Geen heup breken

“Wat ik aanraad is om gezond te leven zonder te letten op dat afvallen”, aldus Voordouw in het Noordhollands Dagblad. En als je dat combineert met krachttraining en voldoende beweging, dan behoud je je spieren of word je zelfs sterker. Zelfs op oudere leeftijd. Daardoor val je niet om en breek je ook geen heup.”

Fagiel worden hoeft niet

Voordouw wil af van het beeld dat elke man of vrouw boven de 75 fragiel is. “Dat hoeft helemaal niet. Mensen worden van oefeningen fitter, gaan eerder wandelen, nemen de trap. Als alle ouderen meer zouden trainen, dan hadden we geen fragiele ouderen meer.”