Senioren Journaal van dinsdag 19 september

Corporaties en zorg samen aan de slag

“Op het moment waarop mensen meer hulp nodig hebben dan familie en buren kunnen bieden, begint ‘zolang mogelijk thuis wonen’ spannend te worden.” Hoe corporaties en een zorgorganisatie gezamenlijk aan de slag gaan.

Mantelzorger gelijkwaardig in zorgteam

Mantelzorgers moeten gelijkwaardig onderdeel van het zorgteam worden, aldus MantelzorgNL. Nog te veel zijn er wederzijdse vooroordelen waardoor het lijkt dat de mantelzorger en de betaalde zorgverleners tegenover elkaar staan.

Celstraf geëist voor bestelen van ouderen

Terwijl ze dachten een Roemeense man te helpen, bij het betalen in parkeergarages, werden dertien slachtoffers tussen de 65 en 78 jaar oud juist door hem bestólen. Justitie eist een celstraf van 2,5 jaar.

Juist blij zijn met gepensioneerden die werken

Zij werkende gepensioneerden funest voor oudere werknemers? “We moeten juist blij zijn dat mensen die met pensioen zijn, willen werken in de huidige krappe arbeidsmarkt”, zegt een hoogleraar arbeidsmarkt.

De eerste keer dat je je moeder doucht

Mantelzorg voorbij de harde cijfers: Een freelance fotograaf besloot om haar moeder te gaan fotograferen, omdat ze besefte: pas als ik de foto’s later terugzie, weet ik hoe het allemaal is gegaan. “Want de afgelopen jaren kon ik vaak alleen maar handelen.”

AOW kost de overheid niets

Weten dat je de AOW-uitkering niet nodig hebt, maar ook weten dat je er zo’n 50 procent belasting over betaalt. En: “De AOW wordt betaald door de werkende bevolking van Nederland en kost de Nederlandse overheid niets.”

Moeite met spreken bij dementie

Een van de specialisaties bij SpreekTaal logopedisten is logopedie voor senioren. Vanavond spreekt de directeur bij het Gooise Alzheimer Café. “Maak en houd oogcontact. Neem de tijd.”

Gepensioneerden komen er bekaaid af

“Het is de bedoeling dat iedereen er een beetje op vooruit gaat behalve de vele gepensioneerden.” Gaat politiek Den Haag “er weer vanuit dat de babyboomers het allemaal goed hebben”?

Visiteclub Vitaliteit, samen tegen eenzaamheid

Met Visiteclubs Vitaliteit brengt de Frankelandgroep zelfstandig wonende senioren uit Schiedam of Vlaardingen, met lichte geheugenproblemen, met elkaar in contact: Samen, tegen eenzaamheid.

Minister hoopvol bij alzheimercentrum

“De wetenschappelijke ontwikkelingen in deze tijd stemmen mij hoopvol”, zegt minister Conny Helder bij een bezoek aan Alzheimercentrum Amsterdam. Zij ziet onderzoek bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en succesvolle behandelingen stap voor stap dichterbij brengen.