Samenwerking corporaties met zorgorganisatie

“Op het moment waarop mensen meer hulp nodig hebben dan familie en buren kunnen bieden, begint ‘zolang mogelijk thuis wonen’ spannend te worden.”  Als dat punt wordt bereikt hebben zorgorganisaties en woningcorporaties elkaar nodig. Dagblad BN De Stem bericht over de samenwerking van drie woningcorporaties in de regio Roosendaal met zorgorganisatie Groenhuysen.

Steunpunten in de buurt

“Mensen die in onze huizen wonen en meer zorg nodig hebben kunnen vaak niet doorstromen, die plekken in verpleeghuizen zijn er niet meer. Dus blijven ze gewoon zitten. Wij hebben organisaties als Groenhuysen nodig die zulke huurders zorg bieden”, zeggen de corporaties.(Ouderen)zorgorganisaties op hun beurt hebben de corporaties nodig, want woningen moeten wel geschikt zijn. Ook gedeelde woonkamers of steunpunten in de buurt kunnen bijdragen.

Beetje symptoombestrijding

In een gezamenlijke visie geven de corporaties en Groenhuysen aan dat ze samen aan de slag gaan met een soort spoorboekje voor de komende tien jaar. Het is volgens BN De Stem geen sluitend antwoord op de vergrijzing en personeelstekorten in de zorg. Zo’n definitief plan kunnen de organisaties ook niet maken, zeggen de betrokken organisaties: Achter het organisatorisch en fysiek vraagstuk zit ook een moreel en ethisch probleem. “Hoe ga je als samenleving om met oudere mensen? Hoe zorg je dat die waardig en gezond kunnen leven als de zorg dat niet meer op eigen houtje kan regelen? Wat wij nu doen is een beetje symptoombestrijding. Die achterliggende vraag, daar moet de hele samenleving antwoord op geven.”