Senioren Journaal van vrijdag 19 augustus

Hoe in gesprek gaan met je ouders

Het gesprek met ouders is niet makkelijk en vaak wordt er te lang gewacht, zegt de verzekeraar die eigenaar is van platform Woonz. “Daarom hebben wij een boekje gemaakt hoe je als kind in gesprek met je ouders kunt gaan. Het heet Familiegesprek en ziet eruit als een praatplaat.” Met als motto: drempels zitten niet in je huis, maar in je hoofd!

Risicomanagement scootmobielen moet beter

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bezocht zeven fabrikanten van scootmobielen en/of elektrische rolstoelen. Bij geen enkele fabrikant was het systeem van risicomanagement in orde. “Dit moet beter”, was de conclusie volgens Skipr.

Tijd voor Krijt nu ook als senior poolbiljart

“Wij zijn blij met de bewezen effectiviteit van Tijd voor Krijt voor ouderen, en zijn benieuwd naar deze volgende stap”, aldus biljartbond KNBB. In Rotterdam wordt begonnen met poolbiljarten.  De bond verwacht met met Tijd voor Krijt Senior Poolbiljarten een diverser publiek te zullen aanspreken, iets jonger en inclusiever.

BuurtOntmoetPlek alle leeftijden

Het plan was een ontmoetplek voor senioren. Het werd een ontmoetplek voor alle leeftijden aan een pleintje in Zwolle Zuid. De initiatiefnemer, wonend in een van de 55pluswoningen: ’Ja het bereikt intussen een grotere groep dan gedacht. Zo leuk!’ Ze plaatste de BOP (BuurtOntmoetingsPlek) op MijnWijk en kreeg zo contact met de wijkregisseur van de gemeente.

Gepensioneerde krijgt meer dan bedoeling was

Gepensioneerden zijn boos, omdat ze gekort zijn. Maar voor een groot deel hebben zij te weinig afgedragen, aldus pensioenexpert Henriëtte Prast: “Dat is hen niet aan te rekenen, maar de realiteit is dat ze meer krijgen dan de bedoeling was in het oude systeem. En het risico wordt steeds doorgeschoven naar de volgende generatie.”

Geneesmiddelen met groter valrisico

Van de 80-plussers die in 2021 een receptgeneesmiddel kregen,  gebruikte 76% medicatie uit één valrisicoverhogende geneesmiddelengroep en 24% middelen uit twee of meer van zulke groepen. De Stichting Farmceutische Kengetallen beschrijft een monitor waarmee apothekers kunnen beoordelen of medicatie kan worden afgebouwd.

Seniorvriendelijk Roermond: DOE MEE!

Onder het motto DOE MEE! organiseert Seniorvriendelijk Roermond diverse activiteiten voor senioren. Van 17 september tot en met 12 oktober zijn er meer dan 40 activiteiten op verschillende locaties in Roermond.

Met 77 aan het werk als pakketbezorger

In hun zoektocht naar personeel kijken werkgevers ook steeds vaker naar gepensioneerden. Er zijn uitzendbureaus die zich exclusief richten op de 65-plusser. Doen ouderen er weer toe op de arbeidsmarkt? In de rubriek ‘Geld of je leven’ van EO-radio een gesprek met iemand van uitzendbureau Betuwe 65 Plus en een vrouw, die op haar 77e nog actief is als pakketbezorger.

Rustig bewegende natuur in verpleeghuis

Zorgvisie bericht over vernieuwingen vanuit een Realitylab in Stockholm, toegepast in verpleeghuizen: PU Sensor is een soort opblaasbaar drukkussen om decubitus te voorkomen; Pro SAFE is speciale kleding voor valpreventie; Safebase is een applicatie voor nachtbewaking. In een woonkamer is op enkele wanden een grote projectie te zien van een rustig bewegend natuurlandschap. Met de natuurlijke geluiden erbij van fluitende vogels en de wind die door bomen waait.

Babyboomers niet klimaatprobleem verwijten

De verantwoordelijkheid voor het huidige klimaatprobleem ligt niet bij de babyboomers, zegt Werner Schouten (24) van de Impact Economy Foundation in EenVandaag. Maar hij verwijt de verantwoordelijk politici binnen die generatie wel ‘een slappe houding’ ten opzichte van het klimaat. “Het is de generatie die het verschil had kunnen maken.”