Senioren Journaal van dinsdag 17 oktober

Meer en vaker beroep op mantelzorgers

Mantelzorgers zullen meer en vaker hun ouders en naasten moeten ondersteunen en helpen in de zorg. Twee Zeeuwse zorginstellingen hebben dat officieel in een brief aangekondigd.

Pensioenfondsen voorzichtig met indexeren

Pensioenfondsen zitten ruim in hun jasje, maar het is nog maar de vraag of er geïndexeerd wordt. “Kwalijk”, want er worden al jaren allerlei redenen genoemd om niet te indexeren. Sommige fondsen zouden zeker een gebaar willen maken.

Spreken over het levenseinde

Met de huisarts of met naasten praten over wensen over zorg rond het levenseinde, ouderen doen dit nu nog weinig. Onderzoekers bestudeerden het nut van informatiebijeenkomsten over ‘Spreken over het levenseinde’.

Waar blijft het nieuwe kraken

“Waar zijn de eigentijdse varianten van ‘Geen woning geen kroning!’ en van kraken?”, vraagt een boomer zich af, die constateert dat de waarde van huizen die babyboomers in de jaren tachtig kochten, vijf tot zes keer over de kop is gegaan.

Ouderenspecialist op spoedeisende hulp

Om 70-plussers goed te helpen op de spoedeisende hulp is een team met ouderenspecialisten onontbeerlijk. Want bij ziekenhuisopname is er grote kans op complicaties of zelfs achteruitgang. En wíl de patiënt de behandeling wel?

Moeten ‘rijken’ hulp zelf betalen?

Wie te veel verdient, krijgt in Land van Cuijk geen huishoudelijke hulp meer via de Wmo, ook al is dat onwettig. Het ministerie zegt verhaal te gaan halen en KBO-Brabant staat zijn leden juridisch bij.

Voorbeeldprojecten meergeneratiewonen

In meergeneratiewonen komen generaties weer bij elkaar, in gebouwen en gebieden. Een architect en een gebiedsontwikkelaar bundelden voorbeeldprojecten. Kernthema’s: wederkerigheid, complementariteit en voortduring (in de tijd).

Midden-Drenthe op weg naar 2030

In Beilen houdt Alliantie Drentse Zorg 1 november een bijeenkomst, waar senioren zich voorbereiden op de toekomst. Het betreft de tweede bijeenkomst met als thema: Op weg naar 2030.

Seniorenvoorlichter op bezoek

Capellenaren die 75, 80, 85 en 90 jaar worden, worden benaderd voor een gesprek met een seniorenvoorlichter. “Het is geen verjaardagsvisite, het gaat echt om voorlichting”, zegt een van de vrijwilligers in Capelle aan den IJssel.

Minister op werkbezoek in China

Van 22 tot en met 27 oktober brengt minister Helder een werkbezoek aan Beijing, provincie Hebei, Shanghai en Hongkong. Centraal staan ouderenzorg en dementiezorg. Bestuurders uit de langdurige zorg in Nederland gaan mee.