Senioren Journaal van maandag 16 januari

Bieden op 55+ samenbouwkavel

Deventer biedt in de wijk Steenbrugge ruimte voor sociale projectontwikkeling. Toekomstige bewoners zijn gezamenlijk opdrachtgever voor hun nieuwbouwproject (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Belangstellende CPO-groepen (55+) kunnen zich vanaf 17 januari inschrijven. Op de kavel is ruimte voor 26 woningen in de vorm van een hofje. De CPO-kavel wordt, via een openbare verkoop, aangeboden aan lokale CPO-groepen.

Gepensioneerden prikkelen om te helpen

Gezonde gepensioneerden die ouderen op wat voor manier dan ook helpen. Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert noemt dat als voorbeeld waar we niet aan ontkomen als het aantal 75-jarigen te groot wordt. “Dan moet daar wel een prikkel tegenover staan: dat mensen die actief zijn door dienstverlening te leveren, sneller hulp krijgen als zij dat zelf nodig hebben bijvoorbeeld.”

Hoe komt het dat die heup gebroken is

Het Spaarne Gasthuis past als eerste ziekenhuis een nieuwe screeningsmethode toe, waarmee huiselijk geweld tegen ouderen eerder en beter gesignaleerd kan worden. De resultaten van een proef worden zorgwekkend genoemd.

Mantelzorgwoning 70 mille tot dik 4 ton

De vraag naar mantelzorgwoningen neemt gestaag toe, nu veel gemeenten een huisje op het erf of in de tuin toestaan als er nog geen zorgvraag is. De keuze aan pre-mantelzorg woningen is groot. “De goedkoopste heb je voor pakweg 70.000 euro, de duurste voor dik vier ton.” Intussen ontstaat ook een tweedehands markt.

Oud moet je willen worden, niet willen zijn

Hoe oud zou u willen worden? Wat een grappige vraag, reageert een Trouw-lezer. “Het deed me denken aan de vraag: wat wil je voor je verjaardag?”“Ik hoef niet per se eeuwig te leven, maar ik wil kwaliteit van leven. Daarom wil ik dus liever niet aftakelen naarmate ik ouder word.”

OM eist celstraf voor oplichting

Het Openbaar Ministerie eist 21 maanden gevangenisstraf (waarvan 6 voorwaardelijk) tegen een 23-jarige verdachte, die via bankpasfraude acht slachtoffers voor tienduizenden euro’s oplichtte. “Hij heeft op doordachte en doortrapte wijze bejaarde slachtoffers opgelicht en grote bedragen van de rekeningen van de slachtoffers weggenomen.”

Pensioenstelsel zo gezond als een vis

De Eerste Kamer behandelt deze week de nieuwe pensioenwet. Volgens de voorzitter van KBO Gelderland en de pensioenadviseur van Senioren Netwerk Nederland is de wet een kardinale fout. “We gaan naar een stelsel waarin we feitelijk deelnemen in een beleggingsfonds.”

Gebruik zorgtechnologie gaat best goed

“We zijn ten onrechte bang dat mensen technologie in de zorg niet accepteren”, zegt de Amsterdamse hoogleraar en chirurg Marlies Schijven. “En we hebben lang onderschat of mensen – ouderen en kwetsbaren voorop – dat konden gebruiken. Tijdens covid hebben we gezien dat het juist heel goed gaat.”

Open haard en auto op benzine verboden

Geen benzine- of dieselauto en geen open haard. Wie in Den Helder straks een van de negen tot zestien ouderenwoningen wil kopen in een toekomstige wijk, grenzend aan Natura 2000-gebied, wordt volgens de Telegraaf gedwongen met deze beperkingen akkoord te gaan. Een Telegraaf-lezer reageert: Mogelijk is de open haard bij oplevering van de huizen de enige betaalbare warmtebron in huis en de fossiele auto het enige betaalbare vervoermiddel voor de verplicht thuiswonende ouderen.

Millennials weinig geleerd van boomers

Waar we het van babyboomers inmiddels wel gewend zijn – mijmeren over vroeger, en hoe gaaf alles toen was – hebben millennials sinds een paar jaar hun eigen variant van dit discours, aldus de tv-recensie in de Volkskrant: het verheerlijken van de jaren negentig. Geconstateerd wordt dat millennials nog weinig geleerd hebben van de boomers: generaties die enkel herhalen dat vroeger alles beter was, komen zelden tot goede ideeën over het heden.

Verheugenis in het museum

Om een diverser publiek te trekken, geeft Rijksmuseum Boerhaave in Leiden sinds een jaar dementievriendelijke rondleidingen onder de noemer Verheugenis. De medewerkers van het museum zien mensen met dementie opbloeien zodra ze voorwerpen zien die ze aan vroeger doen herinneren.

Oude knarren als nieuw in de markt

Soms komt alles precies goed bij elkaar: veel gepensioneerden, veel vacatures en grote opgaven in de bouw en horeca. Oude studievrienden van de Haagse Hotelschool doken op deze kans en startten een uitzendbureau voor zestigplussers, aldus de Telegraaf. Naast KlusHeeren is er intussen ZilverWerkt, om enthousiaste AOW’ers te plaatsen in horecafuncties.

Bij geldproblemen tel je weer helemaal mee

Jongeren nemen je bijna niet meer serieus en weten alles al en vaak ook beter”, schrijft een lezer (‘achter in de 70’) van dagblad De Stentor. Maar niets is minder waar, moet blijken uit een aantal voorbeelden. “Tellen we dan helemaal niet meer mee? Jazeker wel, als er geldproblemen zijn en wij bijspringen, dan tel je weer helemaal mee.”

Welzijn onder de knop

Ouderen met een migratie-achtergrond vinden het vaak lastig om een beroep te doen op hulpverleners. Maar in Enschede en Almelo kunnen ze nu met een druk op de knop een vrijwilliger een seintje geven. ‘Als dit kan bijdragen aan het welzijn van ouderen en vereenzaming van deze groep tegengaat, zijn wij er heel blij mee’, zegt welzijnsorganisatie Avedan over de Behoefteknop

Hoe evacueer je mensen zonder smartphone

Er moet meer aandacht komen voor verschillende doelgroepen bij een evacuatie, wordt volgens dagblad De Limburger geconstateerd in onderzoek na de ramp met het hoge water: Oudere mensen zonder smartphone bijvoorbeeld, die tijdens de ramp zoals ze gewend waren vroeg naar bed gingen en daardoor niet bereikbaar waren.