Welke klachten ervaren stervenden?

Stervende patiënten kampen in de uren voor hun dood regelmatig met somatische klachten. Met name pijn en onrust zijn veelvoorkomende symptomen. Dat concluderen artsen van UMC Utrecht in een studie waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht.

Behandeldoelen niet gehaald

De onderzoekers concluderen dat de beoogde behandeldoelen zoals opgesteld in het Zorgpad Stervensfase regelmatig niet behaald worden. De oorzaak zou mogelijk liggen in de veelal complexe en multifactoriële oorzaak van de klachten, of in een nog suboptimale behandeling. Met name bij patiënten die in het ziekenhuis verbleven leken symptomen in de stervensfase moeilijk onder controle te krijgen.

Stervensfase nooit helemaal maakbaar

Chantal du Perron, internist-oncoloog met aandachtsgebied palliatieve zorg, herkent in het NTvG de bevindingen van de onderzoekers. ‘Mijn ervaring binnen het ziekenhuis sluit aan bij hun conclusie dat symptomen nog regelmatig onvoldoende onder controle zijn.’ Ze ondersteunt de intentie van het Zorgpad Stervensfase om te streven naar een zo comfortabel mogelijke stervensfase. Maar, voegt ze toe: ‘De stervensfase is nooit helemaal maakbaar. Goede voorlichting over zowel de mogelijkheden als de beperkingen is daarom van groot belang.’