Senioren Journaal van dinsdag 14 maart

Maak begeleiding mogelijk in stemhokje

Nederland telt ongeveer 300.000 mensen met dementie, dat is ruim 2 procent van de Nederlanders die mogen stemmen. Pleidooi voor een loket waar mensen met dementie – onder toezicht van het stembureau – met hulp kunnen stemmen.

Vergrijzing gaat nu pas echt los

“De vergrijzing gaat nu pas echt los. Er ligt al een uitdaging op het gebied van wonen, die wordt daardoor zeker niet minder.” Het besef groeit “dat we zélf voorbereidingen moeten treffen.”

50Plus 539 pensioenvragen aan minister

50Plus senator Martin van Rooijen richt al zijn energie op het tegenhouden van het nieuwe pensioenstelsel. Daartoe stelde hij maandag, om te beginnen, 539 schriftelijke vragen aan minister Carola Schouten.

Oud met een d, is ook out met een t

Hedy d’Ancona schreef haar boek Vrolijk Verval uit ergernis. “Wij ouderen zijn niet alles, maar wel veel. Meer dan wat van ons wordt neergezet. Maar oud met een d, is in Nederland ook out met een t.”

Geen 24-uurs hulp meer vergoed

Een gemiddeld sterfbed is best ingewikkeld. Nu komt daar bij dat Zilveren Kruis geen 24-uurs hulp meer vergoedt.  “Er zijn talloze mensen met niemand om zich heen. Of met bijna niemand.”

Veiliger fietsen tot je 100ste

KBO-Roosendaal organiseert op 20 april een eerste editie van Doortrappen Roosendaal voor alle senioren in deze gemeente. Naast trainingen en testen voor het fietsen zijn er de nodige adviezen voor een gezonde leefstijl.

Overijssel 70 Sociale Hypotheken

Vanuit een provinciale subsidieregeling zijn in Overijssel inmiddels 70 Sociale Hypotheken verstrekt. Dit heeft ruim 50.000 extra ingezette vrijwilligersuren in en rond multifunctionele accommodaties opgeleverd.

Niemand hoeft eenzaam te zijn

‘Mensen kunnen een maaltijd afhalen of hier eten. En we bezorgen thuis bij wie niet kan komen. Weet je, niemand hoeft eenzaam te zijn of thuis te zitten’, aldus vrijwilligers van de Rotterdamse Prinsenhof.

OldStars in de wijk

In Hoorn kunnen ouderen wekelijks op vier plaatsen meedoen met ‘OldStars in de wijk’. De instuif-lessen zijn speciaal voor mensen met een chronische aandoening, maar ook voor mensen die extra ondersteuning bij het bewegen willen.

Tilburg gaat meer wijkgericht werken

Tilburg gaat nog meer wijkgericht werken, met 8 gebiedsteams, die nauw zijn verbonden met inwoners en bestaan uit (vertegenwoordigers van) wijkpartners en medewerkers van de gemeente.

Samen een soepje in de buurtkamer

“Als u een goed idee hebt voor de buurt of als u iets wilt organiseren, neem dan contact op met de gebiedsmakelaar van uw buurt”, zegt de gemeente Amsterdam. Zo kwam er een buurtkamer voor ouderen die het buurtcentrum te ver vonden.