Senioren Journaal van dinsdag 13 juni

Pensioenhervorming nu al ontspoord

“In de samenleving wordt steeds meer van burgers gevraagd om zelf risico’s te dragen en om zelfredzaam te zijn. Hier moet het pensioenstelsel op inspelen.” Vrees is echter dat pensioenhervorming nu al is ontspoord en dat de Kamer een enquête over zich afroept.

Sociale app voor seniore huurders

“De Woonzorg Thuis app is de eerste sociale app voor seniore huurders die onderling contact stimuleert en zo eenzaamheid wil verminderen.” Woonzorg Nederland kreeg er een Dutch Interactive Award voor.

Als 70-plusser verdien ik dit nooit terug

Ook Huijbergen moet van het gas af, maar zeker oudere bewoners zijn nog niet echt enthousiast.  Een investering van 20.000 euro? “Ik ben 70-plus. Dat kan ik dus nooit terugverdienen.”

De vraag achter de vraag

In Lingewaard zijn er Lingewaardse Ouderen Adviseurs, LOA’s. “Vaak gaat om de vraag achter de vraag. Dus bijvoorbeeld niet het wandelen met iemand is de vraag, maar het zoeken naar gezelligheid in het algemeen. Daar prikken wij als LOA goed doorheen.”

Veel 85-plussers wonen te krap of te ruim

Vier op de tien 85-plussers in de gemeente West Betuwe woont in een woning die niet geschikt voor hen is. Soms wonen ze veel te ruim, soms juist zo krap dat er geen bewegingsruimte is voor een rolstoel. Ook zijn trappen een obstakel.

Winkels verplichten contant geld aan te nemen

Winkels worden als het aan de oppositiepartijen SP en SGP ligt verplicht contant geld te blijven aannemen. Zij vrezen dat het aantal winkels waar nog contant kan worden afgerekend de komende jaren sterk afneemt.

Hofjes voor ouderen en jongeren

De gemeente Ede is met Stichting Knarrenhof op zoek naar locaties waar ouderen en jongeren “met oog voor elkaar” willen wonen. Werkgroepen enthousiaste burgers zijn gezamenlijk en afzonderlijk op zoek.

Veilige en betrouwbare lift

Woonzorg Nederland is samenwerking aangegaan voor merkonafhankelijk liftonderhoud. “Dit zal zorgen voor gemoedsrust bij onze bewoners, wetende dat ze kunnen vertrouwen op een veilige en betrouwbare de lift.” Bij een andere verhuurder ontstonden problemen met de lift als gevolg van de warmte.

Boost voor de wijkverpleging

Ruim vijfhonderd zorgaanbieders in de wijkverpleging hebben een aanvraag ingediend voor financiële steun. Het gaat om steun uit een fonds dat de twee brancheorganisaties en de zorgverzekeraars hebben opgericht om de wijkverpleging een ‘’boost’’ te geven.

Veranderd ontbijtmoment verpleeghuis

De wetenschap en zorgpraktijk bij elkaar brengen, daar maakt de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg al 25 jaar werk van. Een aansprekend voorbeeld uit de praktijk is het veranderde ontbijtmoment in een verpleeghuis.

Wmo blijft pijnpunt voor gemeenten

Ruim vier jaar na de invoering van het abonnementstarief voor huishoudelijke hulp via de Wmo is het voor gemeenten nog altijd vechten om het hoofd boven water te houden. Gemeenten trekken alles uit de kast om de problemen de baas te blijven.

AI-gestuurd rapporteren in de zorg

Zorgprofessionals in de langdurige zorg kunnen op korte termijn gebruikmaken van een schrijfhulp op basis van artificiële intelligentie (AI). Ze kunnen informatie in natuurlijk taal inspreken, zoals ze het tegen een collega zouden zeggen.