Senioren Journaal van maandag 13 februari

Knarrenhof voor alle generaties

In de Krimpenerwaard wordt gewerkt een Knarrenhof die niet alleen voor ouderen is bedoeld. Ouderen bieden tijd en ervaring, jongeren kunnen helpen zelfstandig te blijven wonen.

Zorginfarct nu al groot probleem

Mensen met kanker in een vergevorderd stadium die pas laat een dokter zien; ouderen die te laat gevonden worden als ze thuis gevallen zijn; alzheimerpatiënten voor wie er geen casemanager is: We hebben een groot probleem.

Door digitalisering dreigt verlies eigen regie

“Er wordt steeds meer gedigitaliseerd. Het risico dat ouderen die niet of minder digitaal onderlegd zijn hiermee de eigen regie verliezen is groot.” Dat blijkt weer bij de aanvraagprocedure Noodfonds energie.

Pensioen minder ‘oudemensending’

Er zijn behoorlijk wat jongeren in pensioenfondsbesturen gekomen. “Als jongeren zien dat er ook jonge pensioenbestuurders zijn, wordt het misschien minder een ‘oudemensending’ om met je pensioen bezig te zijn.”

Verhuisplicht als kinderen het huis uit zijn

In Amsterdam wil de gemeente onderzoeken of bij nieuwe huurcontracten van grote betaalbare gezinswoningen een clausule kan worden opgenomen dat mensen moeten verhuizen als de kinderen het huis uit zijn.

Zelfde personele inzet, 30% meer zorg

Het Friese ZuidOostZorg wil met dezelfde personele inzet, door innovatie en specialisatie, 30% meer zorg leveren. Dat betekent afscheid van een aantal ‘oude reflexen’.

Gezegend wie opgroeide tussen 1948 en 1973

De beste periode in onze economische geschiedenis is de kwart eeuw tussen 1948 en 1973 geweest, schrijft Jaap van Duijn.  “Gezegend zijn zij die toen opgroeiden en dat allemaal mee mochten maken.”

In 2050 7 ouderen op 10 werkenden

De Verenigde Naties hebben cijfers gepubliceerd over de vergrijzing in 2050. In Europa en Noord-Amerika komen we volgens deze cijfers in 2050 uit op zeven ouderen op tien werkenden.

Zonder onderbenen nog mobiel genoeg

Een 73-jarige inwoner van Woerden mist beide onderbenen, maar krijgt geen Wmo-vergoeding voor aanpassing van zijn auto. Volgens de gemeente zijn er genoeg andere mogelijkheden voor vervoer.

Prins met het witte haar

SBS 6 werkt aan een programma met als werktitel Prins met het witte haar. Daarin staat de liefde tussen seniorenkoppels centraal. Er is al een oproep geplaatst voor ‘tortelduifjes op leeftijd waar het geluk vanaf spat’.

Lunch Senior&Student in Amstel hotel

Veel Amsterdamse senioren zijn eenzaam en leven op of onder de armoedegrens. Stichting Senior&Student wil deze groep verrassen met een bijzondere lunch op 26 februari in het Amstel hotel.

Gemeenschapsfonds voorzieningen

Buurthuizen, bibliotheken en sportverenigingen zijn belangrijk voor de dorpen en wijken in grote steden. Richt een Gemeenschapsfonds op voor behoud van deze plekken, bepleit het CDA.

Kinderen maken ‘bijna vergeten verhalen boek’

In Wijchen is verschenen ‘Het bijna vergeten verhalen boek’. Verhalen van ouderen, opgetekend door kinderen, in een project van verbinding

Thuis zelf stoma verzorgen

Patiënten vóór een ingreep al voorbereiden op de tijd erna kan een hoop zorg schelen. Dat blijkt uit een proef bij patiënten die zijn getraind om de stoma zelf thuis te verzorgen.

Tot 67 is wel genoeg

Het AD vroeg lezers wat ze vinden van vrijwillig doorwerken na de pensioen- gerechtigde leeftijd. De reacties zijn wisselend. “Ik moet er niet aan denken.” “Tot 67 is wel genoeg.” “Waarom altijd weerstand?”