Senioren Journaal van dinsdag 1 augustus

Zorg over letsel oudere e-biker

Traumachirurgen maken zich grote zorgen over de kwetsbaarheid van ouderen op elektrische fietsen. Meer dan ooit zien ze ouderen met ernstig letsel in het ziekenhuis belanden.

Zelf je ideale woonomgeving samenstellen

HEYDAY Consultancy ontwikkelt in samenwerking met een zorginstelling een nieuw woonzorgconcept, waarbij ouderen op basis van hun behoeften en financiële middelen zelf hun ideale woonomgeving kunnen samenstellen.

Blijven werken dankzij oppasopa- en oma

De kinderopvang is duur en zit op veel plekken vol. Dat maakt opa’s en oma’s die oppassen onmisbaar. “Ze redden ons. Ik kan vier dagen per week blijven werken, mijn partner vijf en we weten dat onze zoon bij opa en oma in goede handen is.”

Meeste eenzamen 80+

Na 45 jaar onderzoek naar eenzaamheid neemt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg afscheid. In zijn afscheidsrede uitte hij kritiek op de terugtrekkende overheid, die niet bevorderlijk zou zijn voor de aanpak van eenzaamheid

Ziekenhuis vraagt familieleden te helpen

Om de werkdruk aan te pakken wil het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein familieleden van patiënten uitnodigen te helpen met zorgtaken. Denk aan een bed opmaken of een prik geven.

Eigen woning preventief aanpassen

In Rijswijk pleit het CDA voor preventief aanpassen van de eigen woning. Uit een reactie van het college blijkt bereidheid om de inzet van producten ‘langer thuis wonen’ van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting te onderzoeken.

Geen thuiszorg, slapen in rolstoel

De zieke Gert-Jan Jonker (67) uit Etten-Leur is overladen met steunbetuigingen, nadat hij een schreeuw om hulp deed bij gebrek aan thuiszorg (waardoor hij slaapt in zijn rolstoel).

Goud voor Oud druk bezocht

‘Goud voor Oud’ dekt de lading, zo blijkt in Capelle aan den IJssel uit drukbezochte bijeenkomsten. “We hebben een bezettingsgraad van 80 tot 100 procent. “De gemeente Capelle heeft ook voor volgend jaar subsidie toegekend.

Zorgzame buurt centraal

Woonzorg Nederland en Zorgorganisatie HilverZorg sluiten een huurcontract voor een samenwerking van 25 jaar: voor een woonomgeving met vernieuwende en persoonsgerichte zorg en centraal het concept van een zorgzame buurt.

Weer sociaal en solidair leren zijn

‘Creëer in elke buurt of dorp gebouwen met een- of tweepersoons woningen met een lift voor ouderen”, schrijft Stef Bouwhuis uit Amsterdam in de Telegraaf. ‘De zorg zou deels geregeld kunnen worden met hulp van de buurt. Het wordt tijd dat we weer sociaal en solidair leren zijn.’