Senioren Journaal van vrijdag 23 juni
Hoeveel kan je van mantelzorgers vragen
Terwijl de overheid zich terugtrok, werd een groter beroep gedaan op de burger zelf, ook in de ouderenzorg. “De staat kan niet zomaar ineens zeggen: wij hadden lange tijd de ouderenzorg tot taak, maar nu moet jíj weer voor je bejaarde moeder gaan zorgen.”
Voordelen bij splitsen van te groot huis
BLG Wonen denkt dat de potentie van het splitsen van woningen door particulieren groot is en ziet de nodige voordelen voor ouderen: ze kunnen op dezelfde plek blijven wonen, er komt geld vrij en ze maken iemand blij met een woning.
Jeu de Boules en Borrelen voor singles
Speciaal voor alleenstaande 65-plussers die openstaan voor nieuwe vriendschappen of misschien wel voor de liefde, organiseren Mingle the Single en Allemaal Aafje Ontmoeten ‘Jeu de Boules en Borrelen’.
Dorpen krijgen subsidie voor zorgcentra
Plannen voor nieuwe gezondheidscentra in Wedde en Baflo krijgen een zetje in de rug dankzij subsidie van de provincie Groningen. “Medische zorg in eigen regio is cruciaal om zelfstandig te kunnen blijven.”
Stel de dingen niet uit
‘De dood geeft urgentie aan ons leven, maar verder houd ik me niet met mijn sterfelijkheid bezig, maar met het leven’, zegt internist en gerontoloog Andrea Maier. ‘Dat is zo mooi, er liggen zo veel kansen, het is zo bijzonder wat we hier allemaal kunnen doen.’
Mooie locatie met voorrang en korting
Energiezuinig, alles gelijkvloers en nieuw. Middenin het centrum van Goor. Huurders die naar deze seniorenappartementen doorstromen krijgen voorrang en korting.
Meer Tijd voor de Patiënt
In steeds meer huisartsenpraktijken kunnen patiënten die dat nodig hebben, langere consulten krijgen bij hun huisarts. De opschaling van de werkwijze Meer Tijd voor de Patiënt verloopt volgens verwachting, aldus de zorgverzekeraars.
Masterclass ouderen en alcohol
Voor veel 55+’ers is een dagelijkse alcoholische versnapering niet meer dan normaal. Maar is het ook goed voor je, of kent alcohol juist gevaren? Die vragen werden beantwoord tijdens de masterclass Ouderen en alcohol: gezond of ongezond genieten?
Verhuiswens is nog geen verhuisbereidheid
In de gemeente Goirle blijkt dat 40 procent van de ouderen een ‘verhuiswens’ heeft. “Maar dat is wat anders dan daadwerkelijke verhuisbereidheid”, aldus de realiteit bij de opstelling van een woonzorgvisie.
Slapend sterven niet op bestelling
Het aantal Nederlanders dat sterft met palliatieve sedatie was nog nooit zo hoog als nu. Zorgverleners ontmoeten regelmatig patiënten en naasten die denken dat palliatieve sedatie een soort „euthanasie light” is.
Gelukkig oud worden door muziek
Astrid Nijssen uit Wijchen is musicalacteur en oprichter van stichting Music Care. Haar doel: ouderen met (en zonder) dementie gelukkig maken met muziek.’ Het werkt écht.’
Preventief aspirientje niet zonder risico
Gezonde ouderen die dagelijks een ‘kinderaspirientje’ slikken om hun hart en bloedvaten gezond te houden, lopen een 20 procent hoger risico op bloedarmoede. Dat blijkt uit een internationale studie.
Geen gepiel meer met steunkousen
Het is een beetje een cliché: een verzorgende die de ochtend begint met het omdoen van ontelbare steunkousen. Technologie brengt uitkomst. “Wij zweren bij de helpsoq”.
Cao-akkoord ouderenzorg: 10% erbij
Vakbonden hebben een cao-akkoord gesloten met zorgwerkgevers voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Vanaf oktober krijgt het personeel er 5 procent bij. Volgend jaar komt daar in twee stappen nogmaals 5 procent bovenop.
Levensverhalen gebundeld
‘Vertel nog eens van toen’, zo luidt de titel van het boekwerk waarin Roggelse senioren vertellen over hun kindertijd, hun jeugd en hoe ze zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld.