Stel de dingen niet uit

Andrea Maier, internist en gerontoloog, zette haar ideeën over veroudering uiteen in een boek met de provocerende titel Eeuwig Houdbaar.

Veelbesproken uitspraken staan op haar naam, zoals de stelling dat ‘veroudering een ziekte is’. Met de jaren is ze zich minder provocerend gaan uitlaten, aldus de Volkskrant in een interview met Maier (45) in de serie Sterveling. Veroudering noemt ze minder nadrukkelijk een ziekte (‘Ik wil niemand onnodig medicaliseren’), ze houdt het nu bij ‘het lichaam in optimale staat brengen om verouderingsprocessen tegen te gaan’.

Mens én klimaat

De mens zo lang mogelijk te laten leven, daarvoor kan zij zich goed voor inzetten, kijkend met een zuiver biologische bril kijk. “Dan ben ik graag bezig met het optimaliseren van ons fantastische lichaam om verouderingsprocessen tegen te gaan. Maar ik hanteer tegenwoordig vaker een breder perspectief, zoals wanneer ik de VN adviseer over een duurzame toekomst voor mens én klimaat.”

Niet per se lang leven

Op de vraag hoe zij kijkt naar haar sterfelijkheid, zegt Maier in de Volkskrant: “Voor mij is het leven nu, daar draait het om. Met mijn sterfelijkheid heb ik geen enkele moeite, ik hoef zelf niet per se lang te leven. Zou ik nu terminaal ziek worden, dan zou ik dat meteen kunnen accepteren. Mijn dood zie ik vooral als iets dat ik geregeld wil hebben, want ik vind niet dat je daarmee anderen mag belasten.”

Er liggen zo veel kansen

‘De dood geeft urgentie aan ons leven, maar verder houd ik me niet met mijn sterfelijkheid bezig, maar met het leven. Dat is zo mooi, er liggen zo veel kansen, het is zo bijzonder wat we hier allemaal kunnen doen. Stel die dingen niet uit, ga naar buiten en streel het gras. Want als je het nu niet doet, doe je het morgen waarschijnlijk ook niet.’