Senioren Journaal van maandag 31 oktober

Goed leven met dementie

“Er heerst vaak het beeld dat mensen met dementie niets meer kunnen. Daardoor gaan mensen hen ook zo behandelen. Dat heeft invloed op hun eigenwaarde en sociale netwerk.” Alle reden voor Anjo Geluk, voorzitter van Denktank 60+ Noord, om zich in te zetten voor een project van Hogeschool Windesheim, opgezet om een positiever beeld van dementie te scheppen. Een project dat duidelijk moet maken dat goed leven met dementie mogelijk is.

De demonisering van de vergrijsde

U wordt geframed, schrijft Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller met verwijzing naar onder meer het CBS Dossier Vergrijzing: lekker genieten en gelukkig zijn, terwijl het land op slot zit.

Auto voor velen onmisbaar

Drie op de tien ouderen in ons land kunnen zonder auto binnen een half uur geen ziekenhuis of buitenpolikliniek bereiken, en ruim een op de tien niet binnen drie kwartier. Dat blijkt volgens het AD uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het ov en de fiets zijn voor miljoenen Nederlanders geen goed alternatief voor de auto, zo blijkt uit dit rapport. Conclusie is dat de auto verreweg het optimale vervoermiddel is, zelfs in de spits.

Geen speciale bescherming in verkeer

Wordt een kind jonger dan 14 jaar door een automobilist aangereden, dan is die automobilist in beginsel voor 100 procent aansprakelijk. Zou je zo’n beschermende positie ook moeten toekennen aan ouderen?  De Hoge Raad voelt er niets voor: Het enkele feit dat de aangereden persoon een bepaalde leeftijd heeft bereikt maakt hem of haar niet verhoogd kwetsbaar of beschermingswaardig.

Nieuwe norm niet vrijblijvend

“De norm wordt: zelf als het kan; thuis als het kan; digitaal als het kan.” Dit staat over ondersteuning van en zorg voor ouderen nu bijvoorbeeld ook in de ‘Samenwerkingsagenda gemeente en Zilveren Kruis 2022-2027, Regio Gooi en Vechtstreek’, een agenda met ‘niet-vrijblijvende afspraken’.

Als het nodig is, helpen we elkaar

Dagblad de Limburger beschrijft hoe vier stellen, zestigers en zeventigers, naast elkaar zijn gaan wonen in een nieuwbouwwijk aan de rand van Swalmen. Met een gezamenlijke afspraak: als we oud en hulpbehoevend zijn, zorgen we voor elkaar. Zodat we niet van de kinderen afhankelijk worden. En als het even kan niet in een zorginstelling terechtkomen.

Maanden wachten op huishoudelijke hulp

Alle ambities van Amsterdam ten spijt blijft de wachtlijst voor hulp bij het huishouden groeien. “Zelfs cliënten die met spoed zorg nodig hebben, zoals ouderen die net uit het ziekenhuis worden ontslagen, krijgen die vaak niet,” zegt Cliëntenbelang Amsterdam.

Gemeente promoot Leefsamen

Leefsamen is een dienst die met slimme sensoren ouderen helpt om hun woning veilig te houden. De gemeente Oirschot heeft deze hulpmiddelen bij alle inwoners van 65 jaar en ouder onder de aandacht gebracht, meldt het Eindhovens Dagblad. Leefsamen wordt eerst een half jaar gratis aangeboden, zodat mensen kunnen wennen aan de sensoren en handigheidjes. Daarna wordt het een abonnement dat vanaf 7,50 euro per maand kost.

Hospices zoeken hulp bij elkaar

Bij hospices neemt het aanbod aan vrijwilligers af en wordt de vraag naar bedden alleen maar groter. De hospices in Doetinchem, Zutphen en Winterswijk zoeken hulp bij elkaar, meldt dagblad de Gelderlander. Een van de factoren die een rol speelt is dat er steeds meer mensen komen zonder eigen netwerk, doordat kinderen ver weg wonen of de zorg niet op zich kunnen nemen.

Laatste jaren graag samen met leeftijdgenoten

Moet het  bejaardenhuis terug, in moderne versie”? Een AD-lezer vindt het een prettig idee: Ik behoor tot de doelgroep en kijk er niet naar uit alleen thuis te zitten, in afwachting van wie of wat dan ook. Te wonen met generatiegenoten: perfect. Je hebt hetzelfde meegemaakt in de maatschappij en dat geeft al een band. Ik zou het op prijs stellen de laatste 10-15 jaar van mijn leven met generatiegenoten om te gaan. Misschien zouden die 70-plussers zelf tot actie moeten overgaan.

Vragen over je pensioen?

Op 1, 2 en 3 november staat De Financiële Telegraaf in het teken van de Pensioen3daagse. “Experts beantwoorden op de redactie gratis alle vragen van lezers. Wil je wat weten over AOW, pensioen of daaraan gerelateerde geldzaken? Mail je vraag voor het Pensioenspreekuur plus de informatie die relevant kan zijn voor het antwoord nu naar pensioen3daagse@dft.nl”.

Dorp op de bres voor verzorgingshuis

Dorpsplatform Putte gaat er volgens dagblad BN De Stem alles aan doen om te zorgen dat er een verzorgingshuis in het dorp blijft. Volgens tanteLouise is de sluiting van verzorgingstehuis de Beukenhof definitief. “Schandalig en niet acceptabel”, zegt de voorzitter van het dorpsplatform. “We gaan op zoek naar een andere partij die in het gebouw ouderenzorg wil verlenen.”

Woning voor oudere statushouders

Kampen is volgens dagblad Trouw de eerste gemeente waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning tijdelijk worden gehuisvest via een maatschappelijk initiatief. Een ouder echtpaar kan een half jaar in Kampen gaan wonen in een seniorenwoning van een particuliere woningstichting voor senioren. Daarna regelt de gemeente, zo is de bedoeling, een permanent huis. Een plaatselijke welzijnsstichting organiseert de sociale begeleiding van de twee vijftigplussers, vrijwilligers hebben het huis inmiddels schoongemaakt en ingericht.

André van Duin opent Café Max

Café Max in Zoetermeer is eigenlijk al een jaar open. Woensdag 23 november is er alsnog de officiële opening van het door stichting Max Maakt Ontmoeting Mogelijk opgerichte café. De opening wordt volgens AD Haagsche Courant verricht door André van Duin.

Dementieprognoses in de gemeente

De informatie over dementie in de Gemeentezorgspiegel is uitgebreid met ‘Dementieprognoses in de gemeente’. Deze rapportage is gebaseerd op de dementiepopulatie die Vektis in samenwerking met onder andere Alzheimer Nederland heeft onderzocht. Het gaat om prognoses tot en met 2050.