Senioren Journaal van dinsdag 1 november

De tijden zijn echt veranderd

Waarom denken oudere senioren relatief weinig na over verhuizen? Voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant merkt op dat mensen geboren in of net na de oorlog maximaal profiteerden van de welvaartsstaat en van oudsher gewend zijn dat de overheid veel regelt voor burgers. “Dat de tijden wat dat betreft echt veranderd zijn, dringt moeilijk tot deze groep door.” De andere kant is volgens Bisschops dat je mensen voor problemen kunt waarschuwen, maar dat ze dan ook een alternatief moeten hebben. “Zo niet, dan sluiten mensen zich af. Dat is precies wat ik zie gebeuren.”

Kom nú in actie, ook al is hulp nog niet nodig

“Tegenwoordig zullen veel senioren zo lang mogelijk thuis moeten wonen, en vaak willen ze dat ook graag”, zegt de ouderenadviseur van Palet Welzijn in Zoetermeer. “Ik zie in mijn werk veel mensen waarbij dat eigenlijk al niet meer gaat. En ik gun het mensen dat ze dus nú al actie ondernemen, ook al heb je op dit moment nog geen hulp nodig.”

Gemeente Beuningen helft 55+

Wethouder Houben van de gemeente Beuningen meldt dat inmiddels misschien wel de helft van de bevolking in zijn gemeente 55-plusser is. Deze vergrijzing, die nog jarenlang verder zal toenemen, heeft volgens Omroep Gelderland steeds meer invloed op de gemeentelijke begroting en is een bepalende factor in het gemeentelijk beleid.

Energietoeslag? Bang voor moeilijke vragen

Het is voor oudere mensen vaak lastig om de energietoeslag aan te vragen. Een ANBO-vrijwilliger vertelt bij RTV Drenthe dat veel ouderen moeite hebben met de formuleringen. “Ze zijn bang voor ingewikkelde vragen, waar ze dan niet uitkomen. Dan laten ze die hele toeslag maar zitten, want ze begrijpen het toch niet.”

In toekomst gezonder en draagkrachtiger

De nieuwste rapportage ’67+ in de provincie Utrecht, Uitdagingen en kansen voor 2040′ van De Staat van Utrecht waarschuwt voor woonproblemen van ouderen, maar brengt volgens de Telegraaf ook goed nieuws: de nieuwe generatie ouderen in de provincie Utrecht is krachtiger dan de huidige. Dit komt omdat de inwoners relatief gezond zijn en er veel hoogopgeleiden wonen. Ook hebben ze meer geld te besteden dan de ouderen van nu.

Frisse blik op ouderenzorg

“In de zorg voor (kwetsbare) ouderen is het tijd voor een frisse blik, vinden zes jonge dokters. Ze praten je in één avond bij over hun onderzoeken en de nieuwste inzichten in de zorg voor ouderen binnen en buiten het ziekenhuis.” Dat gebeurt onder de vlag van Zorg voor Beter op 24 november in het Antonius Ziekenhuis Utrecht.

Toch duurzaamheidslening 75-plusser?

Mensen die ouder zijn dan 75 jaar komen in Helmond niet in aanmerking voor een zogenaamde SVn-lening om hun huis te verduurzamen. De gemeente gaat nu onderzoeken of ze niet meer kan doen voor deze ouderen, meldt het Eindhovens Dagblad. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) hanteert een leeftijdsgrens en zegt dat die door gemeenten zelf is opgelegd.

Meer 75-plussers leggen laatste wensen vast

De helft van de kwetsbare 75-plussers in Drenthe heeft bij de huisarts laten vastleggen wat hun wensen zijn als hun gezondheidstoestand zeer ernstig verslechtert, aanzienlijk meer dan een jaar geleden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden als resultaat van een campagne van Dokter Drenthe, de ondersteunende organisatie voor Drentse huisartsen.

Opleidingen sport- en beweegaanbod

“Hoe ouder mensen worden, hoe meer lichamelijke en geestelijke beperkingen zij ervaren. Daarom is het belangrijk dat sport- en beweegaanbod aansluit bij deze ontwikkeling en dat de (professionele) lesgever kennis en kunde heeft hoe hiermee om te gaan.”  Alles over Sport publiceert een overzicht van opleidingen en cursussen die professionals kunnen volgen om op verantwoorde wijze sport- en beweegactiviteiten voor senioren te verzorgen.

Medicatie in verpleeghuiszorg verbeteren

Samen met Amsterdam UMC werkt Cordaan aan een onderzoek naar de kwaliteit van de behandelingen en het voorschrijven van medicijnen in de verpleeghuiszorg. Het doel van dit kwaliteitsonderzoek is dat het voorschrijven van medicijnen in de verpleeghuiszorg steeds gepaster (tijdig en juist) wordt en de kwaliteit van de behandeling verbetert.

Wonen met een Plus

Het eerste Wonen met een Plus-project van de Haagse woningcorporatie Staedion is een feit. Na 2 jaar van voorbereiding wonen de eerste bewoners in Loosduinse Hof. Een oud-verzorgingshuis dat verbouwd is tot een complex met 101 zelfstandige sociale huurwoningen voor 80 senioren, 15 mensen met een psychische beperking en 6 zorgstudenten.

Cheque voor seniorenvervoer

Om waardering uit te spreken aan de stichting Seniorenvervoer Boxtel heeft het gemeentebestuur van Boxtel een cheque van vierduizend euro overhandigd, meldt Brabants Centrum. Sinds vorig jaar hebben Boxtelse ouderen de mogelijkheid om gebruik te maken van een laagdrempelige en relatief goedkope vervoersservice.

Seniorenhof in Enschede komt er

Het is definitief: er komt in Enschede een seniorenhof aan de Paulus Moreelsestraat. De Woonplaats heeft daarvoor gekozen nadat zich binnen een week genoeg belangstellenden hadden gemeld. Vereniging Hof Enschede is ‘echt heel enthousiast’.

Niemand weet hoe nieuwe pensioenwet uitpakt

Morgen is het debat over de nieuwe pensioenwet in de Tweede Kamer. Behalve over een enorme rekensom gaat het volgens een analyse van Trouw om vertrouwen: Dat is er bij een grote groep ouderen totaal niet meer, nadat zij in veel gevallen al twaalf jaar niet door hun pensioenfonds zijn gecompenseerd voor de stijgende consumentenprijzen.

Koopkrachtbelofte geen stuiver waard

De nieuwe pensioenwet moet van tafel, schrijven tientallen oud-politici, oud-bestuurders en pensioenexperts in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De omzetting van honderden miljarden aan pensioengeld in het nieuwe stelsel is volgens hen onverantwoord. ‘De koopkrachtbelofte is geen stuiver waard.’