Senioren Journaal van maandag 23 september

Gemeente gaat seniorvriendelijker werken

Het college in Stein erkent dat de communicatie naar ouderen toegankelijker moet worden. Na bijeenkomsten met senioren zijn er adviezen opgesteld waarmee een projectleider ‘seniorvriendelijk werken’ aan de slag gaat.

55-plusser is geen oudere én geen probleem

‘Waarom wordt zo vaak over 55-plussers gedaan alsof zij oud zijn? Bescherming nodig hebben? Is er zelfs een beetje betutteling?’ Denken in generaties verleidt tot generaliseren. ‘Kijk naar de mens. Dat is veel leuker.’

Parochie gaat zich profileren met caritas

Er is een programma ontwikkeld om katholieken te leren opnieuw voor armen en ouderen te zorgen. Nu de overheid zich terugtrekt ‘is het van cruciaal belang dat de parochies zich op dit gebied weer sterker gaan profileren’.

Bingo met borreltje mág

Er mag weer bingo gespeeld worden, zelfs mét een borreltje erbij: burgemeesters kunnen terughoudend zijn met de handhaving nu er met de grootste spoed aan wetswijziging wordt gewerkt.

Activeringskompas en buurtschakels

Voor het project ‘Gelukkig ouder worden in Kerkrade’ is een activeringskompas ontwikkeld. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor buurtschakels.

PlusBus wegbezuinigd

De Domstad PlusBus in Utrecht stopt ermee, als gevolg van ingewikkelde keuzes gericht op ouderen die het meest kwetsbaar zijn. ‘Zo zien we een sterk groeiende vraag naar het ondersteunen van mensen met dementie’.

Woningbezitters tegen verplichte verduurzaming

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 70% van de woningbezitters zich tegen verplichte verduurzaming keert. Op het idee de overwaarde van een woning te belasten, reageert driekwart van de leden negatief.

Woest kloppend hart achter geraniums

Langer doorwerken, dat willen best veel mensen. Maar hoe doe je dat zonder een dief te worden van je eigen portemonnee. De regels moeten flexibeler.

Hoeveel kost eerder stoppen met werken

‘Als je op je 60ste wilt stoppen, moet je al meer dan 1000 euro in de maand sparen om de gemiste AOW op te vangen.’ Sparen en kosten beheersen, is het parool.

Zelfstandige klinieken onmisbaar

Bijna een kwart van alle patiënten die planbare ziekenhuiszorg nodig hebben, wordt geholpen in een zelfstandige kliniek. Dat betekent minder lange wachttijden. Maar ook concurrentie voor de ziekenhuizen.

Duurzamer beleggingsbeleid pensioenfondsen

Het is een misvatting dat pensioenfondsbesturen op eigen houtje hebben besloten een duurzamer beleggingsbeleid te voeren: ‘Je ziet zeker ook bij jongere deelnemers dat dingen als duurzaamheid, klimaat en een leefbare wereld steeds belangrijker worden.’

In 2040 jaarlijks de uit-treed-test

Escape from Albatros is een jeugdserie die speelt in 2040. Senioren moeten jaarlijks een UTT doen, een uit-treed-test. Faal je, dan volgt deportatie naar een zorgeiland. ‘Een serie vol vaart en lekkere koppies.’