Senioren Journaal van vrijdag 30 augustus

Veiligheid hét thema

Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn komt met veel activiteiten op het gebied van veiligheid voor ouderen: verklein de kans op vallen, opfriscursus verkeersregels, babbeltrucs, bankfraude en veilig internetten.

Zonder vroegpensioen solidariteit ver te zoeken

Werknemers met een lage levensverwachting betalen nu mee aan het pensioen van collega’s met een hoge levensverwachting. ‘Pensioenfondsen moeten daarom bijdragen aan vroegpensioen voor zware beroepen.’

Blokje Op: optoppen in ouderenhuisvesting

Dura Vermeer heeft een nieuw concept, genaamd ‘Blokje Op’, toegevoegd aan zijn woningconcepten. Het optopconcept past het bouwbedrijf als eerste toe in opdracht van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam.

Van zelfredzaam naar samenredzaam

Het Zorginstituut zet in op samenredzaamheid. De organisaties achter het plan ‘De buurt als ecosysteem’ hebben grote ambities om het zorggebruik te reduceren. En zorgkantoren moeten thuis een volwaardig alternatief bieden voor het verpleeghuis.

Inzet ouderen op de arbeidsmarkt

Het inzetten van kwaliteiten, kennis, ervaring en capaciteiten van ouderen is goed voor het hele land, zegt ANBO-PCOB. ‘Het is goed voor de arbeidsmarkt, de verbinding tussen jong en oud en het zal de samenleving als geheel versterken.’

Informatiecampagne Word Hospita!

Minister Mona Keijzer start de informatiecampagne Word hospita! ‘Hospita’s krijgen extra huurinkomsten  en tegelijkertijd zorgt een huisgenoot voor gezelligheid en veiligheid.’ Keijzer werkt ook aan het aantrekkelijker maken van hospitaverhuur.

Stijging Nederlandse overlijdens over de grens

Het aantal landgenoten dat in het buitenland overlijdt, neemt flink toe. Een verklaring is er niet voor: Gaat het meer om jongeren? Of juist om gepensioneerden die in het buitenland wonen en overlijden? Gaan er meer ouderen op reis?

Digitale Inloopuren VodafoneZiggo

VodafoneZiggo lanceert nu Digitale Inloopuren in alle winkels van (dinsdag t/m vrijdag 10.00-12.00 uur). ‘Medewerkers hebben extra tijd om klanten en niet-klanten, waaronder ook veel ouderen, te helpen met digitale vragen.’

Binnentuinen en buurtkamer

Woonzorg Nederland realiseert 214 seniorenwoningen in Amsterdam-ZO, met drie binnentuinen als ontmoetingsplaatsen, sociaal-maatschappelijke initiatieven in de Shopperhal en verder o.a. een buurtkamer.

Ontmoetingsmarkt 65+: Stralend Leven!

De gemeente Harderwijk vindt het belangrijk ‘dat onze inwoners zo gezond en prettig mogelijk oud kunnen worden. Daarom is er op vrijdag 4 oktober ‘Stralend Leven!,  een ontmoetingsmarkt voor 65+’ers .

Maand van de vrijwilliger

In de gemeente Leiden kun je de hele maand september kennismaken met meer dan 30 vrijwilligersorganisaties. Er is een foto-expositie van vrijwilligers in actie, een grote vacaturewand en er zijn vrijwilligerscoaches van Incluzio.

Pannenkoekenhuizen veel omzet senioren

Terwijl andere horecagelegenheden moeite moeten doen om hun zaak vol te krijgen, blijven pannenkoekenrestaurants onverminderd populair. Senioren zorgen samen met hun familie voor zo’n driekwart van de omzet.