Zorgadviseurs krijgen inzicht in wachttijden

Door het coronavirus wachten veel patiënten op zorg. Inzicht in actuele wachttijden is hard nodig, zodat zorgadviseurs van verzekeraars hun verzekerden kunnen helpen een zorgverlener te vinden. Online platform ZorgDomein gaat dit overzicht bieden.

ZorgDomein geeft verwijzers al inzage. Voor zorgadviseurs van verzekeraars volgt die mogelijkheid. Zorgverzekeraars Menzis en VGZ trekken daarom samen op met ZorgDomein.

Advies aan verzekerden

De samenwerkende partijen onderstrepen dat het alleen gaat om een inkijkvoorziening in wachttijden. De inzage wordt gebruikt als onderdeel van advies aan verzekerden. Om informatie via ZorgDomein te krijgen, moeten zorgaanbieders eenmalig toestemming geven. Als ze dit gedaan hebben, zien zorgadviseurs van verzekeraars het zorgaanbod (inclusief wachttijden) zoals huisartsen. Zo kunnen ze patiënten snel en goed bemiddelen naar de best mogelijke zorg.

Volledig zorgaanbod is streven

Het streven is om het actuele zorgaanbod zo volledig mogelijk te maken. Daarom is het de wens en hoop dat alle zorginstellingen deelnemen. Dus ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, maar ook bijvoorbeeld GGZ-instellingen. Om zo samen gelijke toegang tot reguliere zorg te borgen.