Zorg & geld veel gecreëerde angst

Annalies van der Veen crost de hele provincie Friesland door, op weg naar echtparen waarvan een van de partners inmiddels in een zorginstelling verblijft. Ze geeft volgens Groot Sneek antwoord op vragen als: hoeveel moet ik betalen aan eigen bijdrage? Of: moet ik de verhuizing van mijn partner ook doorgeven aan instanties?  “Senioren met een partner in een instelling laten vaak geld liggen”, weet ze.

Zakelijk en menselijk

Haar huidige zzp-constructie met de landelijke franchiseorganisatie ‘Zicht op geld’ past haar als een handschoen, vertelt Van der Veen in Groot Sneek. Haar werk heeft een zakelijk én een menselijk aspect en voor een diepgaande financiële rapportage wordt ze gefaciliteerd vanuit de moederorganisatie.

Afwachtend met toeslagen

Er is volgens Van der Veen veel gecreëerde angst. “Vanwege de toeslagenaffaire zijn mensen afwachtend om toeslagen aan te vragen. Of ze hebben twijfels, omdat iemand uit de omgeving heeft gezegd dat ze hun eigen huis moeten verkopen of moeten scheiden. Soms ook baseren zij zich op onduidelijke wet- en regelgeving.”

Snel duidelijkheid eigen bijdrage

Het duurt vaak enige tijd voordat iemand hoort hoeveel eigen bijdrage moet worden betaald. “Dat creëert enorme onrust. Gelukkig kunnen wij heel snel duidelijkheid geven over de hoogte van de eigen bijdrage. En op basis van de gegevens die we tijdens het intakegesprek verzamelen, leveren we binnen twee weken een complete financiële rapportage aan.”

De mantelzorger ontzorgen

Die rapportage beschrijft het financiële voordeel dat behaald kan worden, doordat een van de partners elders is komen te wonen. “Vervolgens zorgen wij ervoor dat alle instanties geïnformeerd worden over de wijzigingen. Het ontzorgen van de mantelzorger, daar geniet ik enorm van”, aldus Van der Veen in Groot Sneek.