Recordaantal overstappers, CZ en ASR in trek

Bijna anderhalf miljoen mensen stapten rond de jaarwisseling over naar een andere zorgverzekeraar. Meer dan ooit, vanwege stijgende premies en een hoge inflatie. CZ en ASR kregen er de meeste klanten bij. Zilveren Kruis verloor juist veel verzekerden, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl.

8,2 procent van de Nederlanders koos in december en januari voor een andere zorgverzekering. Dat zo veel consumenten een andere verzekering kozen, komt volgens verzekeraars door een samenspel van premiestijgingen, inflatie en de hogere energierekening. Ook verviel de collectiviteitskorting van 5 procent voor mensen die bijvoorbeeld via de werkgever verzekerd waren.

Verlies Zilveren Kruis, VGZ en Menzis

Grote winnaars van het overstapseizoen zijn volgens NU.nl CZ en ASR. CZ (inclusief de merken OHRA en Nationale-Nederlanden) kreeg er 420.000 klanten bij en heeft nu 4,1 miljoen verzekerden. ASR (inclusief Ditzo) verloor vorig jaar nog erg veel klanten, maar kreeg er nu 200.000 bij. Ook DSW (inclusief Stad Holland) groeide met 36.000 verzekerden tot 792.000 klanten. De grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis (met ook merken als De Friesland, Interpolis en FBTO) verloor 190.000 klanten en heeft er in 2023 nog 4,9 miljoen. Menzis (met ook merken HEMA en Anderzorg) verloor 170.000 klanten en heeft er nu bijna 2 miljoen. VGZ (met onder meer Univé en Zekur) verloor 132.000 klanten tijdens het overstapseizoen en heeft er nu bijna 4 miljoen.