‘Nu nog lonender om over te stappen’

Gemiddeld stijgt de premie voor de zorgverzekering volgend jaar met 61 euro op jaarbasis. Maar de verschillen tussen de aanbieders zijn groot, blijkt volgens het AD uit onderzoek door vergelijkingssites nu alle premies voor het nieuwe jaar bekend zijn.

Gemiddeld komt de premie volgend jaar uit op 124,71 euro per maand, berekende vergelijkingssite Pricewise. Dit jaar was dat 119,60 euro. De premieverhoging voor de basispolis klopt met de voorspelling van het kabinet.

Aanzienlijke verschillen

Toch zijn de verschillen ook het komend jaar weer aanzienlijk. Overstappen van verzekeraar kan daarom heel lonend zijn. Tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering is het premieverschil 504 euro per jaar, laat vergelijkingssite Independer zien. Er zijn tientallen verschillende basisverzekeringen waaruit consumenten kunnen kiezen.

Zes procent stapt over

Pricewise-directeur Hans de Kok wijst in het AD op de verschillen tussen de individuele en collectieve verzekering. “De collectiviteitskorting is gehalveerd. Dat betekent dat de collectieve verzekering voor de meeste mensen duurder is dan een individuele verzekering. Dat maakt het voor mensen nog lonender om over te stappen.” Alleen gebeurt dat in de praktijk niet. “Er stapt elk jaar maar 6 procent van de verzekerden over naar een andere polis.”

O.a. het AD publiceert een overzicht van de diverse keuzemogelijkheden