Aanvullende verzekering onder druk

De zorgverzekering wordt volgend jaar voor vrijwel iedereen duurder. Verzekeraars zetten om te besparen het mes in de aanvullende polis.

Shoppen op de verzekeringsmarkt kan veel geld opleveren, schrijft de Telegraaf. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste polis is €504 op jaarbasis. De kosten van de aanvullende verzekering stijgen in 2021 met ongeveer 4%, hetzelfde percentage als de basisverzekering.

Kleiner en duurder

Het prijskaartje van de aanvullende verzekering kan fors oplopen terwijl de vergoedingen omlaag worden geschroefd. Zo is het vrijwel onmogelijk om in 2021 fysiotherapie nog volledig vergoed te krijgen. Het aanbod van aanvullende zorgverzekeringen met onbeperkte vergoeding wordt steeds kleiner en duurder.

Verzekerden kritischer

Om winst te blijven maken zetten verzekeraars het mes in hun aanvullende verzekeringen: de vergoedingen gaan omlaag en de premies stijgen.“Verzekerden worden vanwege de hogere premies kritischer op hun zorggebruik en kiezen vaker alleen voor een aanvullende verzekering wanneer ze zeker weten dat ze er gebruik van gaan maken”, zeggen ze bij vergelijkingssite Zorgwijzer.nl. “Verzekeraars verdienen daardoor minder op de pakketten en verhogen de premies.”

Minder populair

De aanvullende zorgverzekering wordt steeds minder populair, constateert de Telegraaf. In 2006 had 93% van de verzekerden zo’n extra polis, nu is dat 83%. Vergoedingen voor medische hulpmiddelen als gehoorapparaten, pruiken, orthopedisch schoeisel en soms brillen worden door sommige verzekeraars in een ’totaalpot’ gestopt. Het totale budget wordt veelal gehalveerd, zoals bij Ohra en Nationale-Nederlanden.