Hoogste stijging zorgpremie ooit

De zorgpremie van zorgverzekeraar DSW gaat komend jaar met 9,75 euro per maand omhoog en komt daarmee op 137,50 per maand. Een stijging van 7,6 procent.

Nooit eerder was de premiestijging bij DSW zo groot, aldus de Telegraaf.

Op 12 november alle premies bekend

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt. Voor 12 november moeten alle zorgverzekeraars de zorgpremie wereldkundig gemaakt hebben zodat verzekerden voldoende tijd hebben om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Meer betalingsregelingen

Een bezoekje aan de tandarts, fysio of psycholoog overslaan omdat je de rekening niet kunt betalen. Volgens DSW-voorzitter De Groot is dat een reëel scenario. Hij verwacht volgens de Telegraaf dat verzekerden in 2023 meer zullen bezuinigen op aanvullende pakketten nu de basisverzekering bij DSW met bijna 10 euro per maand omhoog gaat. Het aantal verzekerden dat een betalingsregeling aanvraagt bij DSW, is in augustus met 50 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder

Vertrouwen in de regio

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, heeft het ministerie van Volksgezondheid met veertien zorgpartijen het Integraal Zorgakkoord getekend. DSW heeft zich als enige zorgverzekeraar niet achter het akkoord geschaard. Volgens De Groot ligt de oplossing veel meer in regionale organisatie van de zorg. In de Telegraaf zegt hij: “Laat partijen in de regio het zelf met elkaar oplossen. Die hebben wel vertrouwen in elkaar. En zijn ook bereid af en toe over hun eigen belang heen te stappen.”