Fonds met €75 miljoen voor wijkverpleging

“We dreigen in een nare situatie te komen: Mensen worden steeds ouder en daardoor neemt de zorgvraag toe, maar de zorg kan die stijgende vraag niet bijhouden.”

Met het Integraal Zorgakkoord hebben zorgpartijen een gezamenlijk plan gemaakt om die problemen aan te gaan, zegt voorzitter Dirk Jan van den Berg van Zorgverzekeraars Nederland, in de Telegraaf.

24-uurs luier als beeld van urgentie

De wijkverpleging kan het aantal ouderen nu al niet meer aan. In het akkoord staat dat er geen personeel meer bij kan in de zorg. Moeten alle ouderen straks een 24-uurs luier om in afwachting van de zuster die ze naar het toilet helpt? Van den Berg: “Dat beeld toont precies de urgentie. We willen dat dit soort situaties niet de regel gaan worden.”Samen met Actiz (brancheorganisatie voor ouderenzorg) is daarom gekeken ’hoe kunnen we daar nou een belangrijke verandering maken’.

Hoe we met elkaar omgaan

Een oplossing is gevonden door een fonds op te richten, zo zegt Van den Berg in de Telegraaf,  “waarin we €75 miljoen stoppen en samen met Actiz te kijken hoe we de aanbieders van wijkverpleging kunnen helpen”. De details zijn nog niet uitgewerkt. “Denk aan digitalisering, innovatie en scholing. Het is ook een nieuwe manier van hoe we met elkaar omgaan.”

Ruimere contractering

Het is geen extra geld toch dat naar de wijkverpleging gaat. “Het valt binnen het afgesproken groeikader. We geven hiermee aan: we zetten deze €75 miljoen in. En dat komt bovenop de ruimere contractering die is afgesproken voor wijkzorg.”

Wel en wee van de wijk

Het is eigenlijk voor Actiz een garantie dat dit geld daadwerkelijk wordt uitgegeven? “Jazeker”, zegt de ZN-voorzitter in de Telegraaf. “In de gesprekken die we hebben gehad was er twijfel of zorgverzekeraars zich daadwerkelijk aan de afspraken zouden houden. En hiermee laten zorgverzekeraars echt zien dat het wel een wee van de wijk hen ook aangaat.”