Helft Zeeuwen bereid zelf stappen te zetten

De helft van de Zeeuwen is bereid zelf stappen te zetten om de uitdagingen in de zorg op te lossen. Dat blijkt volgens CZ uit onderzoek dat Newcom Research & consultancy heeft uitgevoerd in opdracht van de Zeeuwse Zorg Coalitie.

“Het is hoopgevend dat zoveel Zeeuwen bereid zijn het eigen gedrag aan te passen en zo een bijdrage te leveren aan de knelpunten in de zorg,” zegt Finus Kuijs namens de Zeeuwse Zorg Coalitie. Kuijs is directeur van regionale huisartsenorganisatie ZHCo-PeriScaldes. “De zorg goed en toegankelijk houden kan niet zonder de betrokkenheid en medewerking van de Zeeuwen zelf.”

Bekend met de uitdagingen

In totaal hebben ongeveer 1.100 Zeeuwse inwoners, zorgprofessionals en gemeenteprofessionals de vragen beantwoord. Het onderzoek toont aan dat de meeste Zeeuwen bekend zijn met de uitdagingen in de zorg en inzien dat veranderingen nodig zijn, ook voor zichzelf. Inwoners geven aan meer te willen gaan bewegen, mensen in de naaste omgeving helpen en digitaal afspreken met zorgverleners. Ook willen ze werken aan gezond eten en drinken en mentaal gezond blijven.

Zeeuwse Zorgcoalitie

“Belangrijke informatie voor ons als Zeeuwse Zorg Coalitie,” licht Kuijs toe. “In Zeeland werken we nauw samen met inwoners, zorgaanbieders, alle Zeeuwse gemeenten en zorgverzekeraar CZ. En de Zeeuw zelf speelt ook een belangrijke rol bij de veranderingen die de zorg beschikbaar houden. Het is een van de redenen waarom we de campagne ‘Samen houden we Zeeland gezond’ zijn gestart.”