Goed nadenken over je zorgverzekeraar

Juist het fijnmazige zorgnetwerk wordt met grote snelheid om zeep geholpen, schrijft Rosanne Hertzberger in haar column in NRC..

Hierbij gaat het om “de zorg die ongelijkheid tegengaat omdat ze dicht bij mensen blijft, vertrouwen geniet, preventief werkt en een kwetsbare, verouderende bevolking individueel benadert”.

Kiezen met uw portemonnee

“De huisarts kan niet kiezen, maar u wel”, aldus Hertzberger over de zorgverzekeraars. “Met uw portemonnee. En hoe. Want u sluit bij hen niet alleen een verzekering af voor zorg, maar ook voor de auto en de inboedel. Wilt u echt steeds naar Apeldoorn blijven bellen wanneer dat bedrijf langzaam maar zeker uw thuiszorg, verloskundige, huisarts of apotheker wurgt?”

Vraag zorgverlener naar voorkeur

Vraag uw zorgverlener eens naar zijn of haar voorkeur voor een zorgverzekeraar, schrijft de NRC-columnist. “Als kleine praktijk zal ze het niet van de daken schreeuwen, want Achmea heeft ook een stevige juristenafdeling. En laat dit bedrijf nu juist bekendstaan als één van de gemeenste. VGZ is overigens een goede tweede.”

Kleinere verzekeraar beter

De Landelijke Huisartsenvereniging is er volgens Hertzberger klip en klaar over: kleinere verzekeraars als DSW steken wat hen betreft met kop en schouders erboven uit. Van ‘de grote vier’ is alleen Menzis acceptabel.

Goed nadenken bij overstapweken

“Bij elke onderhandeling moeten de verzekeraars zich ervan bewust zijn dat wij consumenten luistervinken”, aldus Hertzberger. “En wanneer de overstapweken zich dan in december aandienen, moeten we goed nadenken of we nog wel maandelijks geld aan zo’n organisatie willen overmaken.”