Zorgprofessionals en vrijwilligers één team

In de aanleunwoningen van Voor Anker (Amaris Zorggroep) in Huizen gaan binnenkort vrijwilligers meedraaien in een van de professionele thuiszorgteams. Initiatiefnemer van dit ‘maatjesproject’ is de Vrijwilligerscentrale Huizen, aldus de Gooi- en Eemlander.

De ‘zorgmaatjes’ gaan bij Amaris niet het werk doen van de zorgprofessionals. “Hun rol is aanvullend. Zij pakken werk op waar onze medewerkers geen tijd voor hebben.” Ervaring is dat er snel gunstige effecten te zien zijn. “Cliënten hebben ineens veel minder last van allerlei kwaaltjes, gewoon omdat ze zijn afgeleid, een leuke ochtend hebben gehad en even niet stilletjes in hun stoel hebben zitten malen over van alles en nog wat.” Overtuiging is dat wanneer je de focus verlegt van zorg naar welzijn een zwaardere zorgvraag wordt uitgesteld.

Van elkaar leren

Een pilot was een enorm succes, is te lezen in de Gooi- en Eemlander. “We nemen de tijd om een mooie match te vinden, het moet klikken tussen zorgmaatje en cliënt. En we gaan ook met het hele team aan de slag. Het mag namelijk niet zo zijn dat de zorgprofessional ergens bovenaan staat, en het zorgmaatje onderaan bungelt. Wij werken vanuit gelijkwaardigheid. Dat is onze missie. Zorgprofessional en vrijwilliger maken deel uit van hetzelfde team, ze leren van elkaar.”