Zet mantelzorgers en vrijwilligers gerichter in

Laten we vandaag op de Dag van de Verpleging hard klappen voor de verpleegkundigen, én ook voor alle anderen die helpen de zorg te ontzorgen. Dat schrijft hoogleraar Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, in het FD. “En laten we doen wat in ons vermogen ligt om hun samenwerking makkelijker en prettiger te maken.”

Bussemaker schrijft hierover in een opiniestuk waarin ze bepleit de kracht van sociale netwerken rond patiënten te benutten: Zet mantelzorgers en vrijwilligers gerichter in en pas de regels aan.

Meer kwaliteit van leven

Gelijkwaardige samenwerking van mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers van binnen en buiten de zorg zal uiteindelijk leiden tot meer kwaliteit van leven, aldus Bussemaker in het FD: Voor patiënt of cliënt, maar ook voor de zorgverleners. Immers, door de informele zorgverlener een serieuze samenwerkingspartner van professionele zorgverleners te maken, krijgen ze meer regie over de zorg en ondersteuning van hun naaste. Dat leidt tot een groter gevoel van erkenning en waardering. En tot minder werkdruk voor de verpleegkundigen.