Niet iedereen heeft een paleis

Als de koning slim is, schrijft hij z’n moeder nu alvast in voor een verpleeghuis. Dat stelt Raghnild Grouwstra uit Vriezenveen in een open brief aan hem, gepubliceerd in Tubantia. Daarin kraakt ze het voornemen van het Rijk om geen extra verpleeghuisplekken te realiseren.

“Als mantelzorgers onder elkaar wilde ik graag uw mening horen over een aantal zaken met betrekking tot de ouderenzorg en verpleeghuisplekken”, begint Grouwstra de brief. Na vijftien jaar als mantelzorger voor haar beide ouders, wil de briefschrijver de koning waarschuwen. “Uw moeder is gelukkig nog gezond en kan nog thuis wonen. Maar indien zij ziek wordt, vraag tijdig een Wlz-indicatie aan en schrijft u prinses Beatrix vast in voor een verpleeghuis want anders kan het jaren en jaren gaan duren voor zij geplaatst wordt.”

Veilige verpleegplek

Als mede-mantelzorger wil Grouwstra de koning dan vragen om een gesprek aan te gaan met minister Conny Helder om haar te overtuigen dat niet iedereen een paleis heeft en zelf zorg kan inkopen, schrijft zij in haar brief in Tubantia. “Dat de oudere van nu en in de toekomst het verdient om een veilige verpleegplek te krijgen indien dit noodzakelijk is. En om de toekomst van de jongeren van nu ook veilig te stellen, dat zij geen overbelaste mantelzorger gaan worden. We gunnen Amalia toch ook het koningschap en geen WIA-uitkering als ze 40 is!”