Nog vaak onnodige meniscusoperatie

Bij vijftigplussers die kampen met slijtage of artrose heeft een meniscusoperatie volgens de beroepsvereniging van orthopedisch chirurgen meestal geen zin, aldus de Telegraaf. Twee tot drie maanden fysio met pijnstilling, zo blijkt uit talrijke wetenschappelijke studies, is minstens zo effectief. Daarom zegt de beroepsvereniging sinds 2010: in principe niet opereren.

Financiële prikkel

Dertien jaar later vindt de operatie volgens artsen waarmee de Telegraaf de afgelopen weken sprak nog altijd frequent plaats. Zo vertelt Igor van den Brand, orthopedisch chirurg in het ETZ in Tilburg te weten van collega’s die mensen boven de vijftig hier nog volop aan opereren. Het kan zijn dat patiënten zelf om een operatie vragen”, zegt hij. Maar ook de financiële prikkel speelt volgens hem een rol.

Duizenden operaties

Omdat zorgverzekeraars, op DSW na, geen cijfers willen aanleveren over het aantal uitgevoerde meniscusoperaties vorig jaar bij mensen boven de vijftig kan volgens de Telegraaf geen recent beeld worden geschetst. De laatste cijfers stammen uit 2017. Mark van Houdenhoven, bijzonder hoogleraar economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit, sprak destijds van 60.000 operaties per jaar, goed voor 127 miljoen euro.