‘Verpleeghuizen hebben reputatieprobleem’

Een op de vijf instellingen in de verpleeg- en thuiszorg maakte vorig jaar verlies. De coronacrisis vergroot de druk op de sector.

 

Hoewel de tarieven stegen en het aantal cliënten toenam, daalde het totale resultaat in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) over 2019 met bijna 20%. Dat blijkt volgens het FD uit een vandaag verschijnend rapport van Inkoopcoöperatie voor de zorg Intrakoop en Verstegen Accountants en Adviseurs.

 

Plek waar je niet moet wezen

Hoogleraar management  in de zorg Richard Janssen schreef een voorwoord bij het rapport. Als een van de vraagstukken die een rol spelen noemt hij het reputatieprobleem ‘al wil de sector dat zelf niet horen. Mensen vragen zich af of het verpleeghuis een veilige plek is voor zichzelf of hun ouders. Er is tijdens de coronacrisis toch een beeld ontstaan dat je op die plek niet moet wezen.’

 

Weg van de kolossen

‘Instellingen moeten aantrekkelijker worden’, zegt Janssen volgens het FD.. ‘Weg van de grote kolossen en meer naar woonzorgunits met een eigen voordeur. Dan kun je ook niet getroffen worden door allerlei collectieve maatregelen.’ Dat vraagt alleen wel een flinke investering van de sector.