Thuiszorg milieubewuster en efficiënter

Thuiszorg in Alphen aan den Rijn moet efficiënter nu de vergrijzing steeds zichtbaarder wordt. Dat kondigde de gemeente aan, aldus AD Groene Hart. Hulpmiddelen als een stofzuigrobot moeten de thuiszorghulp waar mogelijk vervangen.

De gemeente gaat dit testen in een pilot die een jaar gaat duren. Daarmee wordt bekeken of de thuiszorg milieubewuster en efficiënter kan. Thuiszorg is namelijk het grootste product binnen de Wmo, laat wethouder, laat wethouder Anouk Noordermeer weten. 35 cliënten doen mee aan de pilot.

CSU en Tzorg ontwikkelen hulpmiddelen waardoor het schoonmaken gerichter kan. Zo kun je toch het keukentafelgesprek voeren terwijl er wordt schoongemaakt door de stofzuigrobot”, zegt CSU in AD Groene Hart.

Praktisch inzetten

Wethouder Noordermeer benadrukt dat als mensen zelf nog iets kunnen schoonmaken, ze dat ook moeten doen. Elk uur dat bespaard kan worden, is weer zorg voor iemand anders. “We willen het aantal schaarse mensen dat we hebben, praktisch inzetten.” CSU komt ook met andere producten, zoals een soort wc-borstel die kalk verwijdert of een dweil met een ergonomisch handvat. ”Die zijn gebruiksvriendelijk voor ouderen”, aldus CSU.