Te weinig geld voor revalidatie

Steeds meer organisaties die geriatrische revalidatiezorg aanbieden kunnen het volgens de Telegraaf financieel niet meer bolwerken. Door toenemende prijsstijgingen, steeds intensievere en complexere zorg, nemen de kosten toe en lijden de organisaties verlies. Dat blijkt uit onderzoek van SiRM, in opdracht van ActiZ, de branchevereniging voor de ouderenzorg.

Ouderen die bijvoorbeeld na een val in het ziekenhuis belanden en een operatie ondergaan, moeten daarna vaak revalideren voordat ze weer naar huis kunnen. “De patiëntenpopulatie groeit door de vergrijzing. Steeds meer ouderen maken hier gebruik van”, zegt Actiz in de Telegraaf.

Tussen ziekenhuis en thuis

Actiz noemt het volgens de Telegraaf zorgelijk dat de aanbieders van deze specialistische zorg niet meer uitkomen met de geboden tarieven. “Met goede revalidatie en herstelgerichte zorg kunnen onnodige ziekenhuisopnames worden verminderd en zelfs helemaal worden voorkomen”, zegt Ronald Schmidt, zorgbestuurder bij Actiz. “Geriatrische revalidatiezorg is dé tussenstap tussen ziekenhuis en thuis. Als we hier niet nu in investeren, loopt de zorg ergens anders vast”, waarschuwt hij nadrukkelijk.