Vitale Tuin bij het verpleeghuis

Verpleeghuisbewoners met dementie zitten heel veel binnen. Dat vermindert hun kwaliteit van leven. Wetenschap laat volgens Trouw zien: een beleeftuin werkt.

In de beleeftuin van verpleeghuis De Bieslandhof in Delft wordt niet alleen gewandeld, er worden verjaardagen gevierd met familie, meetings gehouden met collega’s en gespeeld met de kleinkinderen. “Het leven speelt zich meer buiten af”, zegt de locatiemanager.

En dat is precies de bedoeling van het project, dat het verpleeghuis zelf omschrijft als méér dan een beleeftuin: een Vitale Tuin. Een uniek, nieuw zorgconcept, ontworpen op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Naar buiten, een mensenrecht

“Ik vind het een mensenrecht dat je iedere dag naar buiten kan”, zegt de locatiemanager in Trouw. “Negen van de tien keer is het niet een vrijwillige keuze om naar een verpleeghuis te gaan. Iemand is niet meer in staat zelfstandig thuis te wonen, en kan steeds minder zelf kiezen. We begeleiden en ondersteunen cliënten met eten en drinken, waarom niet ook met zo’n basisbehoefte als naar buiten gaan?”

Positief effect

Eerdere studies op dit gebied laten zien dat het gebruik van een tuin een positief effect heeft op de kwaliteit van leven, het gedrag en de psychologische symptomen van dementie. Zo zijn mensen die naar buiten gaan vrolijker, minder apathisch, en ervaren minder sociale isolatie. Agitatie, stress en agressie nemen af en slaap verbetert. Eén onderzoek meldt zelfs dat mensen die meer tijd in de tuin doorbrengen, minder psychofarmaca hoeven te slikken.

Energie kwijt raken

Hoewel de resultaten van het lopende onderzoek bij De Bieslandhof nog op zich laten wachten, ziet de instelling volgens Trouw al verschil. Mensen met dementie lijken beter te slapen en er is minder onrust. Cliënten maken soms met een behoorlijk tempo wandelingen in de tuin om zo hun energie kwijt te raken, iets wat binnen niet mogelijk is.