Sociale Benadering Dementie

In ’s-Hertogenbosch-Zuid kregen, tijdens de piek van de coronacrisis, 70 ouderen met dementie een speciaal ontwikkelde tablet.

Zo kunnen zij met één druk op de knop deelnemen aan online groepsactiviteiten, beeldbellen met een vertrouwenspersoon en hun naasten, en online verhalen delen. De actie is onderdeel van de Sociale Benadering Dementie; een project waarbij Van Neynsel, de gemeente ’s-Hertogenbosch en VGZ Zorgkantoor samen met visie ontwikkelaar Tao-of-Care inzetten op een vernieuwende ondersteuning van mensen met dementie. Het resultaat? Digitale moestuintjes, pianoconcerten en goede één-op-één-gesprekken.

Het gewone dagelijkse leven

Anne-Mei The, hoogleraar dementiezorg aan de Universiteit van Amsterdam, is met haar organisatie Tao-of-Care de drijvende kracht achter Sociale Benadering Dementie en de Sociale Benadering Digitaal. Het doel is om een stabiele thuissituatie te creëren met behulp van het eigen netwerk en een vertrouwenspersoon, om het ‘gewone dagelijkse leven’ van mensen met dementie zo lang mogelijk in stand houden. SBD-teams zijn multidisciplinaire teams met een mix van een zorg-, welzijn, – of andersoortige achtergrond.