Multidisciplinaire aanpak artrose

“Als je maar oud genoeg wordt dan krijg je artrose”, vertelt prof. dr. Ir. Jaap Harlaar, “in 2040 is de verwachting dat het de meest voorkomende chronische ziekte is. Het is dus duidelijk dat het een enorm probleem is.”

Artose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt Harlaar. Hij brengt experts uit meerdere universitaire medische centra samen om deze aandoening te ontrafelen en beter te behandelen en werkt in Leiden, Delft en Rotterdam. “Ik zie mij als verbinder om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Elk instituut heeft zijn eigen specialiteiten maar alleen gezamenlijk kunnen we een verschil maken.”

Precisiediagnostiek

Harlaar wil de mechanische belasting op het kraakbeen precies in kaart brengen. “Met biomechanische modellen kunnen we de belasting op het kraakbeen tijdens het lopen berekenen en de zo rol van het bewegingspatroon bepalen bij de ontwikkeling van artrose.” Het uiteindelijke doel is om dit voor iedere individuele patiënt te bepalen en aan de hand daarvan de behandeling te kiezen. Dat noemen we ook wel precisiediagnostiek.

Volgens Harlaar is de samenwerking tussen het LUMC, TU Delft en Erasmus MC (Medical Delta), die hun krachten bundelen op het gebied van één aandoening, uniek in de wereld.