Rollator vermomd als kinderwagen

De opening van het Huis van Verbinding in het Hoogeveense Weidesteyn was een feestelijke aangelegenheid, meldt het Dagblad van het Noorden.

In een van de vleugels van het verpleeghuis van Treant zijn diverse kamers ingericht met ‘innovatieve snufjes’ die binnen Treant worden bedacht, getest en bij ‘goedkeuring’ ook breder worden ingezet. In deze proeftuin kunnen verzorgenden of andere medewerkers de producten bekijken en uitproberen. Een van de leukste vindt een ouderenverpleegkundige de kinderwagenrollator. Op het ‘zitje’ van een rollator is een kinderwagenbak gemonteerd.

Terug in de tijd

De ouderen op de PG-afdeling zien een rollator niet altijd als hulpmiddel en laten deze dus staan. Maar daardoor is de kans op vallen groter, met alle gevolgen van dien. De vermomde rollator helpt daarbij. “Mensen met dementie gaan vaak terug in de tijd”, legt de verpleegkundige uit in Dagblad van het Noorden. “We hadden verwacht dat de ‘poppenmoeders’ op de afdeling, vrouwen die bijvoorbeeld graag met een pop op schoot zitten of er mee rondlopen, deze kinderwagenrollator zouden gaan gebruiken. Maar tot onze verrassing zijn het vooral mannen die deze spontaan zijn gaan gebruiken.”

Grotere oplage

De kinderwagenrollator is volgens Dagblad van het Noorden zo’n succes dat Treant deze rollator in een grotere oplage wil gaan bouwen. “De proefversie die je hier ziet is uiteraard gekeurd op bijvoorbeeld veiligheid, stabiliteit en infectiepreventie. We willen er nu ongeveer twintig laten bouwen. En daar komt best wel wat bij kijken, denk bijvoorbeeld aan de uniformiteit, wat is de precieze behoefte, aan welke eisen moet het voldoen. Er is bijvoorbeeld overleg met een school om deze te bouwen.”